28 augustus 2007

‘De 3 PvdA’ers (uit Zuidoost) niet in fractie’

Uit Het Parool: De drie omstreden deelraadsleden van de PvdA in Zuidoost zullen deze raadsperiode niet terugkeren in de fractie.

Dat zegt fractievoorzitter Lourens Burgers in reactie op de publicatie van het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (Bing). Dat spreekt tegen dat de drie – André Bhola, Mala Eckhardt en Egbert Doest – zich schuldig hebben gemaakt aan zelfverrijking.

”Onze lijn is volstrekt helder. De drie zullen in principe niet terugkeren in de fractie,” zegt Burgers. ”Dat is de boodschap en daar verandert het rapport niets aan.”

Wel vindt Burgers het Bingrapport beter dan het eerdere rapport van de Amsterdamse Rekenkamer. Volgens Burgers heeft de Rekenkamer bepaalde informatie niet verwerkt. ”Bing heeft meer doorgevraagd.”

Voor de drie raadsleden is dat van groot belang, zegt Burgers. ”Het is nogal wat als van je gezegd wordt dat je een graaier bent.”

De mening van Burgers over het Bingrapport wordt niet gedeeld door wethouder Lodewijk Asscher, de Amsterdamse partijleider. Die vindt dat het rapport van de Rekenkamer recht overeind staat, laat zijn woordvoerder weten.

De kwestie komt nu in handen van een commissie van goede diensten. Die regelt de procedure waarbij de raadsleden zal worden verzocht hun zetel terug te geven. De beide rapporten zullen daarbij een rol spelen.

De directeur van de Amsterdamse Rekenkamer, Victor Eiff, noemt het rapport van Bing niet overtuigend. Raadslid Bhola zegt zo snel mogelijk te willen terugkeren.

© Het Parool, 28-08-2007, 11:37 uur