28 maart 2007

'Cultuur is een basisbehoefte.'

College presenteert hoofdlijnen voor kunst en cultuur
PvdA-wethouder Gehrels: ‘Cultuur is een basisbehoefte en moet daarom voor iedereen bereikbaar zijn’.

Vandaag heeft het college de hoofdlijnen voor het kunst- en cultuurbeleid voor de periode 2009-2012 gepresenteerd. De zogenaamde Hoofdlijnennota is het kader voor de verdeling van het gemeentelijke kunstenbudget, voor een groot deel in de vorm van subsidies aan de Amsterdamse kunstinstellingen.

Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels: ‘Cultuur is een basisbehoefte. Kunst en cultuur dienen daarom voor iedereen bereikbaar te zijn, omdat zij in essentie bijdragen aan de emancipatie van gemeenschap en individu. En deelname aan kunst en cultuur geeft plezier. Kunst en cultuur heeft dus de individuele en collectieve waarden voor Amsterdam én de Amsterdammers die onze stad bijzonder maken. De Amsterdamse ambitie is om het bijzondere te laten benutten door mensen die het bijzondere zien en mee-maken.’ Die ambitie richt zich op vier gebieden:

Talentontwikkeling: De eerste ambitie is Amsterdammers hun eigen culturele talent laten herkennen en dat helpen ontwikkelen zodat zij een culturele loopbaan kunnen volgen, hetzij als genietende toeschouwer hetzij als professional in de cultuursector: talentontwikkeling.Bij de invulling van deze ambitie zijn doelen geformuleerd voor cultuureducatie, culturele buurtaccommodaties, de XXXS jongerenkaart, een keurmerk talentontwikkeling en voor het aantrekken van toptalent.
Laboatorium: Amsterdam is dankzij haar schaalgrootte bij uitstek geschikt als laboratorium voor kunstenaars en ondernemers op grensvlakken van disciplines, bijvoorbeeld techniek en zakendoen, cultuur en ICT, ontwerp en industrie. De innovatiepotentie van Amsterdam is groot, en de ambitie is om deze potentie om te zetten in een kracht, die de positie van Amsterdam en van Amsterdamse of in Amsterdam werkzame kunstenaars en culturele bedrijven kan versterken.Doelen zijn geformuleerd op het vlak van culturele diversiteit, het vergroten van de internationale positie, het stimuleren van de vervlechting tussen artistieke, technologische en economische creativiteit en het creëren van extra werkruimten voor kunstenaars.

Wereldklasse: Amsterdam heeft instituten (en kunstenaars) van wereldklasse. Excellente kunstinstellingen die tot de top van de wereld in hun sector horen met bijbehorende excellente gebouwen. Dankzij de top ontstaat beweging en de top trekt talenten, toeristen en toppers uit het professionele leven aan en bindt ze aan de stad. De top inspireert tot een culturele loopbaan. Onze Amsterdamse kunst- en cultuurtop is schaars in de wereld en die kunnen we nog beter benutten én uitbouwen, ook in samenhang met de wereldklasse in de randstad-regio. Bij deze ambitie zet het College in op cultuurhistorie, investeren in de internationale programmering en distributie, en internationale uitwisseling.

Prachtwijken: Via kunst en cultuur wil het college meer investeren in de relatie tussen mensen in de buurt, in de stad, van dezelfde en van verschillende gezindte. Alle Amsterdammers hebben recht op stedelijke en sociale vernieuwing die gepaard gaat met een écht mooie dagelijkse omgeving en alle Amsterdammers dienen een zekere cultuurwijsheid en cultuurverbondenheid bijgebracht te krijgen, die hen in staat stelt zich tot anderen te verhouden en daar wellicht iets aan toe te voegen. Zodat Amsterdammers trots zijn op hun prachtwijk.Hier zijn doelen opgesteld voor de relatie van kunst en cultuur met de Brede School, amateurkunst, inburgering, het delen van deskundigheid en professionaliteit en beeldende kunst en in de openbare ruimte.

Op 19 april bespreken de leden van de Gemeenteraad deze hoofdlijnen. De hele nota is hier te vinden.