23 oktober 2008

Creatieve Hotspot en ontmoetingsplek voor de buurt!

Op donderdagochtend 16 oktober organiseerde de fractie van de Partij van de Arbeid in Osdorp een rondleiding door de Garage Notweg. Dennis Lohuis van Young Designers & Industry leidde een groep van 14 Osdorpers rond en gaf uitleg over de plannen die er zijn voor de oude garage aan de Notweg.

Het is de bedoeling dat de Garage, tot de sloop(plannen) over vijf jaar, tijdelijk een Creatieve Hotspot wordt. Met het project ‘Creatieve Hotspots’ geeft Amsterdam impulsen aan tijdelijke plekken waar diverse vormen van creatief ondernemerschap, startende talentontwikkelaars en publieke functies tot kruisbestuivingen en de ontwikkeling van jong talent kunnen leiden. Startende èn meer gevorderde ondernemers krijgen de ruimte zich verder en met elkaar te ontwikkelen.

Naar alle verwachting zal de opening van Garage Notweg plaatsvinden in maart volgend jaar. De verbouwing begint in november. Op dit moment praten begeleiders van het project met veel verschillende partijen die interesse hebben om op de een of andere manier bij deze hotspot betrokken te zijn. Er hebben zich al veel groepen aangemeld die een vaste plek in het gebouw willen hebben. Het project Pal West Mode Atelier bestaat al twee jaar en zal een deel van de garage in gebruik nemen. Maar er is ook ruimte voor tijdelijke projecten of evenementen.

Rondleiding

Een begrip dat steeds weer naar voren kwam tijdens de uitleg en rondleiding was: social design. Social design betekent: de inbreng van creativiteit in culturele, maatschappelijke en economische ontwikkelingen rondom vraagstukken die spelen in de samenleving. Garage Notweg staat midden in de Wildemanbuurt, een buurt waar stedelijke vernieuwing op dit moment volop aan de orde is. Een goede plek dus om social design in te zetten! Dennis Lohuis benadrukte, dat de garage ook echt een plek moet worden voor de buurtbewoners. Een aantal van de aanwezigen merkte op, dat dan zeker ook gedacht moet worden aan de ouderen die in de buurt wonen.

Tijdens de rondleiding werden er veel vragen gesteld aan Dennis Lohuis. De aanwezige kunstenaars en andere geïnteresseerden wilden graag alle details van de plannen weten. Maar nog niet alles is vastgesteld en besloten. Wel is er al een informatiedag geweest in september, waar helaas de meeste mensen die aanwezig waren bij deze rondleiding niet van op de hoogte waren gesteld.

Wilt u vanaf nu goed op de hoogte zijn van de vorderingen in de Garage Notweg? Kijk dan eens op www.garagenotweg.nl en op www.ydi.nl .

Meer informatie over creatieve hotspots in het algemeen is te vinden op www.broedplaatsamsterdam.nl .

Edith Brouwer, deelraadslid PvdA Osdorp, telefoon: 06 12046070, e-mail: [email protected] .