28 januari 2009

Contract met Youth for Christ moet worden beëindigd, VVD verbreekt coalitie

Het huidige contract met Youth for Christ voor het jongerenwerk in De Baarsjes moet wat betreft de PvdA fractie Amsterdam De Baarsjes worden beëindigd. Youth for Christ heeft zich niet aan eerder gemaakte afspraken gehouden en deelt niet de visie van het Stadsdeel op neutraliteit. Dat leidt tot een onwerkbare situatie die slecht is voor het jongerenwerk in De Baarsjes.

De PvdA fractie Amsterdam De Baarsjes heeft gisteren samen met GroenLinks en D66 aangedrongen op beëindiging van het contract voor het jongerenwerk in De Baarsjes dat is afgesloten met Youth for Christ. Het is voor de PvdA-fractie onacceptabel dat er geen helderheid komt over de neutraliteit van het jongerenwerk. Er waren vragen ontstaan over de neutraliteit van het jongerenwerk, omdat eerder gemaakte afspraken over ondermeer werving van personeel niet werden nagekomen. Daarnaast gaven leidinggevenden binnen de organisatie aan dat het toeleiden van jongeren naar het christendom op de achtergrond toch een rol zou blijven spelen.

Er zijn vervolgens nog eenmaal extra eisen aan Youth for Christ gesteld. Deze eisen waren een brief waarin Youth for Christ helder aangeeft de visie van de stadsdeelraad op neutraliteit en het voorkomen van evangelisatie te delen en de instelling van verscherpt toezicht om te kijken of Youth for Christ zich aan de afspraken zou houden. Youth for Christ is daar tot op heden niet ingegaan. Wat betreft de PvdA fractie Amsterdam De Baarsjes laat dat geen andere optie open dan beëindiging van het contract. De VVD heeft daarop aangegeven de coalitie te verbreken.

De PvdA fractie Amsterdam De Baarsjes heeft in november reeds vast laten leggen dat de naam Youth for Christ in De Baarsjes niet gebruikt zou worden, er sprake moest zijn van jongeren jongerenwerk waarin ruimte was voor atheïsme, alle geloven, hetero en homoseksualiteit, er een aparte website en een aparte stichting moest komen en evangelisatie niet mocht plaatsvinden.