25 oktober 2006

Conferentie 'Verborgen leed van tienermeiden'

9 november 2006 is het zover: dan zal de PvdA Gemeenteraadsfractie het onderzoek “Verborgen leed van tienermeiden in Amsterdam” aanbieden aan burgemeester Job Cohen tijdens een conferentie over eergerelateerd geweld waar aandacht besteedt wordt aan de rol van het onderwijs, zelforganisaties, politie, vrouwenopvang en welke rol de landelijke en lokale politiek kan spelen. Tijdens de conferentie willen we laten zien wat er op dit gebied al gebeurd is door de vertoning van een documentaire, de presentatie van een onderwijsmethode en de lancering van een website (Transact). Ook is er een mogelijkheid diverse workshops te volgen.

Diverse sprekers zoals o.a. schrijfster/free-lance journaliste Renate van der Zee (NRC), Aleid van den Brink/directrice Vrouwenopvang Amsterdam, Jale Simsek, Simone Kortbeek (Transact), Yeter Akin en Seren Dalkiran (Stichting Verdwaalde Gezichten) en vele anderen zullen een bijdrage leveren.

De conferentie is bedoeld voor scholen, hulpverleners, zelforganisaties, jongerenorganisaties, politie, beleidsmakers en politici (er zijn geen kosten aan deelname conferentie verbonden)

Datum: 9 november
Tijd: 12.45-17.30
Locatie: Mozeshuis, Waterlooplein 205

Programma 9 november Conferentie “Verborgen leed van tienermeiden in Amsterdam”

12.45 Inloop
13.15 Welkomstwoord door initiatiefneemsters Karina Schaapman, Derya Kaplan en Sabina Gazic

Lezing “Het zelfbeschikkingrecht verloren in Eerwraak” door Seren Dalkiran (oprichtster Stichting Verdwaalde Gezichten en initiatiefneemster Zwarte Tulp project)

Stichting Verdwaalde Gezichten, toelichting onderwijsmethode Zwarte Tulp door Yeter Akin, projectcoördinator

13.50 Aleid van den Brink: Directeur Vrouwenopvang Amsterdam: de ‘Amsterdamse’ aanpak
14.15 Start workshops

Workshop 1: door Kezban Diktas en Stella Wielaart (Provinciaal Instituut voor Maatschappelijke Ontwikkeling): Negatieve spiraal en positieve kracht

In deze workshop krijgen deelnemers de opdracht om oplossingen en positieve krachten te bedenken om het probleem of de geweldsvorm te bestrijden.


Workshop 2: door Jale Simsek (Jale Simsek is free lance trainer; verzorgt workshops en lezingen. Zij heeft in 2002 het boekje “Alle ogen op haar gericht” geschreven. Het is een boekje voor hulpverleners om eerwraak en erekwesties te herkennen en geeft handvaten hoe ermee om te gaan)

Workshop allochtone meisjes en erekwesties: Erekwesties en eergerelateerd geweld is het topje van de ijsberg. Deze meisjes willen enerzijds wel een einde maken aan het verborgen leed maar tegelijkertijd willen ze ook niet weg uit hun gemeenschap: soms het enige menselijke netwerk dat ze hebben. In deze workshop willen we stilstaan bij het verborgen leed en wat het daadwerkelijk voor de meisjes betekent.


Workshop 3: door Sezai Aydogan en Hilde Bakker, beiden beleidmedewerkers TransAct: Van Aanbevelingen Naar Aanpak

In deze workshop staat het onderzoek ’eerwraak bedreigde tienermeiden in Amsterdam’ van PvdA-raadsleden centraal. Wat nu? Op welke wijze kan implementatie plaatsvinden in Amsterdam? Van aanbevelingen naar aanpak?

15.00-15.15 Pauze

15.15 Plenair:

-Presentatie website www.eerwraak.info door mevr. Simone Kortbeek, directeur Transact
-Presentatie “Eergerelateerd geweld: op welke groepen moeten we onze aandacht richten? “ door Renate van der Zee, schrijfster van het boek : Eerwraak in Nederland”, free-lance journaliste
-Aanbieding notitie aan burgemeester Cohen

16.30 Afsluiting en borrel

Tevens is het mogelijk voor deelnemende instanties informatie-materiaal uit te stallen bij onze informatie-stand. Als u hier gebruik van wilt maken, kunt u dat via het fractiebureau aangeven.

In verband met een beperkt aantal plaatsen, verzoeken wij u aan te melden via dit aanmeldformulier. Stuur dit per mail naar [email protected] of per fax via 020-552 3590