27 april 2009

Burgers onder de Burgers

Milieu leeft in Amsterdam Zuidoost

Zuidoost zet in op een beter milieu.
In de Milieuvisie en het Milieubeleidsplan 2007-2010 ‘Investeren in milieukansen’ beschrijft stadsdeel Zuidoost de taken en kansen op weg naar een beter milieu. Vanuit een algemene oriëntatie op de milieuvraagstukken wordt bekeken wat op het niveau van het stadsdeel bijgedragen kan worden: ‘Think globally, act locally’.

De PvdA in Zuidoost zet fors in op een verbetering van het milieu. Vanuit de resultaten van een op initiatief van de PvdA gehouden ‘benen op tafel bijeenkomst’ zijn door de fractie diverse initiatieven genomen om als Zuidoost een bijdrage te leveren aan de aanpak van de milieucrisis. Een noord-zuid oriëntatie bij het bouwen van nieuwe woningen om zo gebruik te maken van (passieve) zonne-energie en nieuwbouwwoningen voorbereiden op de toepassing van aardwarmte en zonnepanelen, zijn daar voorbeelden van. Maar ook het accent leggen op communicatie met de bewoners maakt onderdeel uit van de initiatieven van de fractievoor een lokale aanpak van de milieucrisis. Initiatieven van bewoners zijn doorslaggevend voor het bereiken van resultaten. Milieumaatregelen die bewoners nemen leveren meestal niet alleen besparingen op voor het milieu, maar tegelijkertijd voor een besparing van hun kosten van levensonderhoud. Milieumaatregelen pakken daarmee niet alleen de milieucrisis aan, maar ook de gevolgen van de economische crisis.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Vanzelfsprekend was de jeugd daarom betrokken bij de start van de actie ‘Milieu leeft in Zuidoost’. Leerlingen van de groepen 8 en 9 van de Shri Laksmi-school waren uitgenodigd om een bord te onthullen, dat de aandacht vestigt op de milieuactiviteiten van het stadsdeel. Voordat de leerlingen het bord onthulden hebben zij in een workshop kennis gemaakt met hoe zonnecellen werken.

Leerlingen van de Shri Laksmi-school aan het werkLeerlingen van de Shri Laksmi school aan het werk.

Tijdens de workshop heeft iedere leerling een zonnebloem gemaakt die gevoed door een daarop gemonteerde zonnecel razendsnel om zijn as draait. De zon gaat niet alleen voor niets op, hij levert ook gratis volop energie. Zonder energie van de zon is zelfs geen leven op aarde mogelijk. Eigenlijk heeft de zon al altijd haar energie aan de aarde gegeven. Een voorbeeld. Door de zon verdampt water. In hoge luchtlagen koelt de damp af en komt weer als regen naar beneden. Op die manier wordt het water weer over de aarde verspreid en kunnen de bomen, planten en gewassen groeien.

Het toepassen van zonne-energie, zoals we in het kader van het milieubeleid doen, is eigenlijk niet meer dan het zoeken naar mogelijkheden om nog meer van de energie die de zon ons geeft toe te kunnen passen. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen en kernenergie is de beschikbaarheid van zonne-energie bijna onuitputtelijke. Pas als de zon ophoudt te bestaan, komt er een einde aan. Maar dat duurt nog miljarden jaren. Terwijl fossiele brandstoffen bijna zijn uitgeput.

Lourens Burgers