7 februari 2007

Brief COC over 'puberboot' bij Canal parade

Federatie van Nederlandse verenigingen tot integratie van homoseksualiteit coc nederland

OPEN BRIEF
betreft: Standpunt Puberboot tijdens Canal Parade

Beste lezer,

Het meevaren van een holebi-puberboot tijdens de Canal Parade zorgt voor flink wat deining en misverstanden. COC Nederland steunt het meevaren van de holebi-puberboot en over onze redenen daarvoor willen we in deze brief duidelijkheid geven.

Steeds jonger uit de kast – een belangrijk maatschappelijk signaal
Uit recent onderzoek blijkt dat homo’s steeds jonger uit de kast komen. Stelden vorige generaties hun coming out vaak jarenlang uit nadat ze in hun puberteit al ontdekt hadden dat de seksuele voorkeur gericht was op het eigen geslacht, de huidige generatie pubers komt daar al veel eerder mee naar buiten. Het gaat er dus niet om dat de huidige generatie pubers eerder voor zichzelf weet homo- of biseksueel te zijn – dat wisten vorige generaties op die leeftijd vaak ook al wel – maar het gaat erom dat pubers tegenwoordig dit veel eerder laten weten aan hun goede vrienden en ouders.

En dat is een belangrijk maatschappelijk signaal, want het wijst er op dat steeds meer pubers van tegenwoordig minder gebukt gaan onder problemen van zelfacceptatie of angst voor afwijzing door hun directe omgeving. En dat is eigenlijk ook best logisch in een samenleving waarin homoseksualiteit officieel als gelijkwaardig aan heteroseksualiteit wordt beschouwd.

16-minners – opvang ontbreekt
Maar uit de verhalen van pubers onder de 16 jaar die uit de kast gekomen zijn, blijkt ook dat ze maar weinig aansluiting vinden bij reguliere instanties voor opvang, informatie of ontmoetingen met leeftijdsgenoten. Ze mogen bijvoorbeeld niet naar uitgaansgelegenheden en kunnen ook geen profiel aanmaken op populaire homosites op internet, waar de minimumleeftijd 16 jaar is. Met de behoeften en verlangens van deze leeftijdsgroep wordt niet of nog veel te weinig rekening gehouden – mogelijk ook omdat het om een nog veel kleine groep gaat binnen een al kleine minderheidsgroep. Ouders van deze holebi-jongeren vragen daarom ook steeds vaker of het COC of anderen holebi-organisaties geen veilige opvang en mogelijkheden tot het ontmoeten van leeftijdsgenoten kan ontwikkelen.

Begeleiding – COC neemt verantwoordelijkheid
Het initiatief van de veertienjarige Danny Hoekzema uit Bovenkarspel om met een boot met leeftijdsgenoten mee te varen tijdens de Canal Parade is een zichtbare uitdrukking van de ontwikkelingen die we hierboven geschetst hebben. De jongeren hebben zelf aangegeven dit te willen en hebben daarvoor contact met het COC gezocht. Wij willen de jongeren begeleiden, zorgen dat er een boot met de ouders meevaart en regelen dat de wat pikantere boten verder weg varen. Ze hadden zich ook gewoon zelf kunnen inschrijven.

Canal Parade – uitdrukking van roze diversiteit
De Canal Parade trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers en er varen zo’n zeventig boten mee. Echt bloot is strikt verboden, maar een aantal boten is wel pikant en zijn de blikvangers van dit spektakel. Zij trekken de meeste aandacht van de bezoekers en bepalen het beeld in de media. Maar in vijf minuten MTV is meer te zien. Want de meerderheid van de boten zijn vooral een uitdrukking van de diversiteit van roze Nederland. Een boot van Habibi Ana om duidelijk te maken dat homoseksuelen ook moslim kunnen zijn. Amnesty International vaart mee om aandacht te vragen voor de schendingen van mensenrechten van homo’s. Politieke partijen om te laten blijken dat ze homovriendelijk zijn. Roze netwerken van multinationals om duidelijk te maken dat bij die bedrijven homobeleid aandacht krijgt. Maar ook SBS6 om reclame te maken voor ijsdansende sterren. En het COC heeft ook al eens meegevaren met een boot met holebi’s met een handicap om aandacht voor deze groep te vragen, terwijl vorig jaar het kabinet op de hak werd genomen om haar afwezig homobeleid.

Krachtig statement – COC blijft dat steunen
In die bonte stoet past een boot van holebi-pubers. Ze maken daarmee een krachtig statement. Ze wijzen op hun bestaan, moedigen andere pubers aan ook uit de kast te komen en vragen om de aandacht die ze verdienen. Want let wel: het gaat om jongeren die zich goed bewust zijn van hun seksuele voorkeur, met ouders die hen daarin steunen. Pubers die leeftijdgenoten willen ontmoeten en op een manier die bij hun leeftijd past hun seksualiteit willen verkennen. Waarom zouden ze daar mee moeten wachten tot ze 16plus zijn? Dat vraagt toch niemand aan heteroseksuele jongeren? Want dat irriteert het COC in het debat, dat een jongere van dertien of veertien die aangeeft homoseksueel of lesbisch te zijn gevraagd wordt of hij of zij dat wel zeker weet. Het is een vraag die een heteroseksuele leeftijdsgenoot nimmer gesteld wordt. Daarom steunt het COC dit initiatief en dat zullen we blijven doen.

Steunbetuigingen – tegenstanders laten zich wel krachtig horen, maar zijn in de minderheid
Op tal van websites woedt het debat over de puberboot. Wat bij het zorgvuldig turven en nalezen van de reacties opvalt, is dat de voorstanders ruim in de meerderheid zijn, maar dat het debat beheerst wordt door de tegenstanders.

De meeste voorstanders volstaan namelijk met een enkel bericht waarin ze laten weten dat ze dit initiatief toejuichen. Ze vinden het moedig dat holebi-pubers zo naar voren komen om te laten zien dat ze bestaan en te attenderen op het ontbreken van goede aan hun leeftijd en behoeften aangepaste voorzieningen.
De tegenstanders plaatsten veel meer berichten door bij voortduring elkaar opvattingen te bevestigen. Kwalijker is dat de tegenstanders willens en wetens de 16-min boot typeren als ‘kinderboot’. Ook de Volkskrant maakt zich hier schuldig aan en draagt zo bij aan een beeld van een boot met kleine kinderen en miskennen het feit dat enkel zelfbewuste holebi-pubers op de boot zullen staan. Het is een vorm van karaktermoord op een idee van een veertienjarige jongen waar het COC afstand van neemt. Veel tegenstanders vinden de Canal Parade überhaupt al slecht als het gaat om homo-emancipatie en vrezen dat de deelname van ‘kinderen’ de zaak alleen maar erger maakt. De uitspraken van Gert Hekma over pedofilie bevestigt de angst onder deze tegenstanders.
Duidelijk is daarmee wel, dat de tegenstanders vooral lijken te vrezen voor de eigen positie en daarom het liefst zien dat holebi-pubers niet meevaren tijdens de Canal Parade.

Hekma’s uitspraken over pedofilie – niets te maken met dit initiatief van een groep zelfbewuste pubers
Gert Hekma is op geen enkele wijze betrokken bij het initiatief van de holebi-puberboot. Dat de heer Hekma zich heeft uitgelaten over (gedwongen) seks met kinderen in de context van de 16-min boot is naïef. De heer Hekma had kunnen weten welke onbedoelde koppelingen gelegd zouden kunnen worden en had beter kunnen zwijgen. Want laat dit duidelijk zijn: het COC neemt afstand van Hekma’s uitspraken als het gaat over (gedwongen) seks met kinderen. De opmerking van de heer Hekma dat het COC dezelfde standpunten inneemt kloppen niet.

Een georganiseerde hetze – rol voormalig pride-organisator wordt duidelijk
Zaken die wat het COC betreft niets met elkaar te maken hebben, leiden ineens tot overtrokken reacties en conclusies. Tot koudwatervrees bij burgemeester Cohen zelfs. Dat laatste is overigens niet geheel onbegrijpelijk. In het Parool en andere media is uit de doeken gedaan welke rol Siep de Haan, de oude organisator van de Gay Pride die dit jaar naast de vergunning heeft gegrepen, heeft gespeeld bij het initiëren en aanjagen van de ‘pedo-discussie rond de kinderboot’ met als doel de pride-vergunning alsnog te bemachtigen. Het COC is geschokt over de werkwijze van de Haan ten dienste van andere belangen dan het emancipatiedoel van Danny Hoekzema. Gelukkig zal er komende week overleg pla
atsvinden tussen burgemeester Cohen en het COC waarin wij hopen de misverstanden die er nu gerezen zijn weg te nemen. De door de Haan in de media gebrachte mededeling dat de boot al verboden zou zijn klopt niet.

Slotakkoord – de steun voor de 16-min boot groeit
De discussie die nu gevoerd wordt is echter wel onthullend. Het maakt duidelijk dat homoseksualiteit nog altijd irrationele reacties oproept. Sociale acceptatie en gelijkwaardigheid van homoseksualiteit – zover zijn we duidelijk nog lang niet. De holebi-puberboot is harder nodig dan we gedacht hadden. Niet enkel voor Danny en zijn leeftijdgenoten, maar voor homo’s, lesbo’s en biseksuelen van alle leeftijden.

Ondertussen neemt de steun voor de 16-min boot toe. Steunbetuigingen zijn ontvangen van verschillende politici en politieke partijen alsmede prominenten uit de homobeweging. Dit naast steunbetuigingen van leeftijdsgenoten van Danny, ouders van homoseksuele jongeren en vele, vele anderen. Vanaf vandaag kunnen mensen ook op www.dannysparade.nl steunbetuigingen achter laten. Want wat betreft het COC zal de boot van Danny op vier augustus gewoon uit varen.

Met vriendelijke groet,
Frank van Dalen
Voorzitter COC Nederland