7 juli 2007

BING gaat contraexpertise doen

PERSBERICHT.

Feitenoverzicht.
Op 3 juli heeft de fractie van de PvdA in de vergadering van de stadsdeelraad Zuidoost een verklaring afgelegd dat drie op de lijst van de PvdA gekozen leden niet langer deel uitmaken van de PvdA fractie. De fractie heeft daarbij besloten de betrokken personen de gelegenheid te geven hun verweer door een onafhankelijk bureau een ‘second opnion’ te laten uitbrengen.
Op 4 juli hebben Lourens Burgers, fractievoorzitter, en Nick Bolte, voorzitter van de afdeling PvdA Zuidoost een verkennend gesprek gehad met een onafhankelijk bureau. Op 5 juli heeft de fractievoorzitter aan de voorzitter van de afdeling gevraagd als feitelijk opdrachtgever te willen optreden. Lourens Burgers is niet door de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam bevraagd en hij kan zich voorstellen dat het bevragen van de fractievoorzitter voor de contra-expertise wel van belang wordt geacht. Op 6 juli heeft Nick Bolte een overeenkomst tot het doen uitvoeren van de ‘second opinion’ getekend.

Aanleiding en doel van het onderzoek.
De Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam heeft op verzoek van de stadsdeelraad Amsterdam Zuidoost een onderzoek verricht naar mogelijke belangenverstrengeling van raadsleden, de controlesystematiek en de besteding van subsidiemiddelen. Onlangs heeft zij daarover gerapporteerd. De bevindingen hebben ertoe geleid dat drie op de lijst van de PvdA gekozen leden niet langer deel uitmaken van de PvdA fractie. Vanuit de behoefte zorgvuldig met personen om te gaan, en om de grondslag van haar beslissing te waarborgen heeft de fractie van de PvdA Zuidoost besloten de betrokken personen de gelegenheid te geven dat een onafhankelijke bureau over hun verweer een ‘second opnion’ geeft.

De uitvoering van het onderzoek.
Als onafhankelijk bureau is gekozen voor BING, afgeleid van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten, dit biedt aan Nederlandse gemeenten gespecialiseerde adviesexpertise, onderzoekexpertise en een vraagbaakfunctie op gebied van integriteit. Het bureau richt zich daarbij exclusief op gemeenten hetgeen borg staat voor specifieke branchekennis, verdieping van ervaringen en de mogelijkheid om duurzame relaties met de doelgroep te onderhouden. BING is een initiatief en een deelneming van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG).

Het onderzoek zal zich in eerste instantie richten op de door betrokkenen aangereikte kritiekpunten op het onderzoek c.q. rapport. BING is gevraagd de hele casus van betrokkenen zelfstandig te beoordelen. Het is niet de bedoeling dat BING het onderzoek van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam overdoet. De PvdA Amsterdam Zuidoost wil de betrokkenen in de gelegenheid stellen hun verweer te laten toetsen door een tweede onafhankelijke onderzoeksinstantie.

Hoe nu verder?
Het onderzoek zal voor het einde van het zomerreces van de stadsdeelraad Amsterdam Zuidoost worden afgerond. De drie raadsleden die sinds 3 juli géén deel meer uitmaken van de fractie van de PvdA Zuidoost hebben tegenover de voorzitter van de afdeling verklaart dat zij hun beslissing of zij hun zetel desgevraagd aan de PvdA teruggeven, opschorten tot na de afronding van het onderzoek.

Nick Bolte,
voorzitter PvdA afdeling Zuidoost