27 juni 2010

Bezuinigingen zo zacht mogelijk laten landen.

Vrijdag 25 juni jongstleden vond een eerste bijeenkomst plaats in De Nieuwe Stad aan het Luthiliplein. “Ook al zijn pijnlijke gevolgen onontkoombaar, de inzet van de PvdA is,” zegt fractievoorzitter Narish Parsan, “de bezuinigingen zo zacht mogelijk te landen.”
De PvdA ZO wil niet bezuinigen op het sociale vangnet en armoedebestrijding. De zwakkeren onder ons mogen niet de dupe worden van de grootschalige bezuinigingsopdracht. Ook wil de PvdA ZO onderwijs en jeugdbeleid sparen. Kinderen zijn onze toekomst. Maar het sociaal-cultureel werk krijgt een flinke klap. Ook blijft het onderhoud van de openbare ruimte niet op hetzelfde niveau. En het stadsdeel snijdt flink in eigen vlees: veel minder ambtenaren om het werk te klaren. De gevolgen daarvan kunnen gedempt worden door effectiever en efficiënter te werken en door de zelfwerkzaamheid van burgers te vergroten.
Narish Parsan stelde de aanwezigen drie vragen:
1) Op welke wijze raken de bezuinigingen uw werkterrein en uw achterban?
2) Wat kunt u doen om dat zo goed mogelijk op te vangen?
3) Welke steun heeft u daarbij nodig?

Minder bezuinigen is geen optie. Oplossingen moeten gezocht worden in grotere betrokkenheid en slimmer werken. Zo kunnen de bezuinigingen, ook al zijn ze pijnlijk, zo zacht mogelijk landen.
De aanwezige organisaties maken zich zorgen. Zelforganisaties als Recogin en Stichting GAM, opgericht vanuit de Ghanese gemeenschap, beseffen dat hun activiteitenbudget onder druk komt te staan. Met minder geld meer doen is geen gemakkelijke opgave. Kan GAM het lentefestival nog voortzetten? Recogin vreest afwezige ouders, doordat de slechte arbeidsmarkt Ghanezen dwingt tot het combineren van meerdere baantjes met lange, onregelmatige werktijden. Bewonersorganisaties uit de FD- en de K-buurt wijzen er op dat het stadsdeel ook niet erg meewerkt. Bewoners ervaren wijkbeheer als vooral eenrichtingsverkeer en ergeren zich aan de afstandelijke werkwijze. Er valt nog veel te doen om een goede dialoog en samenwerking tussen politici, ambtenaren en bewoners te bewerkstelligen.
Hoewel de opkomst niet groot is, is Narish Parsan erg blij met de start van deze discussie. “Alleen samen komen we er uit!”, alsdus Narish. Wordt vervolgd, wat de PvdA betreft!

Jaap de Visser
Bestuursvoorzitter PvdA Zuidoost