18 februari 2007

Beste Manon (over GroenLinks)

Beste Manon,

‘Verwerpelijk’, ‘intimiderend’, ‘weerzinwekkend’ en ‘misselijkmakend’. Dat is wat het beleid van het College op een aantal punten volgens GroenLinks is. Het zijn stuk voor stuk opmerkelijke en zware kwalificaties, die zelfs door oppositiepartijen zelden worden geuit. Jullie coalitiegenoot GroenLinks lijkt echter een abonnement te hebben op het uiten van deze harde en weinig constructieve benamingen voor delen van het Collegebeleid. Het lijkt mij dat jij er als fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij op z’n minst gezegd flink van baalt dat je ‘partner’ met die woorden over het collegebeleid spreekt.
Inmiddels besturen de PvdA en GroenLinks ruim een half jaar samen de stad. Na zestien jaar waarin ook de VVD in het College zat, is ‘blauw’ niet meer in het stadsbestuur terug te vinden (al heb je vast al wel gehoord dat de VVD twee maal per jaar de meest liberale wethouder kiest en als ‘prijs’ de gemeenteraadsfractie een dag ter beschikking stelt om vrijwilligerswerk naar keuze van de winnaar te doen). Dat betekent niet dat we sinds dat moment altijd tegenstemmen of op een negatieve manier oppositie voeren. Het zal je vast zijn opgevallen dat de VVD in de raad oppositie voert door plannen die wij goed vinden te steunen. En door bij voorstellen die we niet steunen met inhoudelijke argumenten aan te geven waarom we tegen zijn, zonder daarbij de bewoordingen te gebruiken die GroenLinks kiest. Alleen op die manier kunnen we een constructieve bijdrage leveren aan de politieke besluitvorming. Vooral bij discussies over thema’s als economie (Schiphol is een uitzondering) en veiligheid kunnen we het gelukkig nog steeds vaak met elkaar eens zijn.
Het past bij de democratie dat ook regelmatig democratische meerderheden worden behaald buiten de coalitie om. Als coalitiepartijen accenten net iets anders leggen, bijvoorbeeld twintig in plaats van dertig procent sociale woningbouw of een ander soort metromaterieel, is het niet erg als anders wordt gestemd. Anders wordt het wanneer dit bijna altijd gebeurt of cruciale onderdelen van het Collegebeleid (lees: de fundamenten onder een huwelijk) geheel niet op de steun van beide of alle partijen kunnen rekenen. Zo was Collegesamenwerking van PvdA met de VVD de afgelopen zestien jaar niet mogelijk geweest als de PvdA tégenstander was van de Noord/Zuidlijn, de ontwikkeling van de Zuidas of allerlei belangrijke veiligheidsmaatregelen, die aantoonbaar konden zorgden voor een veiliger Amsterdam. Zonder overeenstemming over de speerpunten van je beleid, moet je je afvragen of de samenstelling van de coalitie wel de juiste is.

Met name op veiligheidsgebied is GroenLinks altijd tegen. Ondertussen wordt dit beleid wel uitgevoerd door het College waar GroenLinks deel van uitmaakt. Het maakt niet uit of het gaat om het blowverbod in De Baarsjes, preventief fouilleren in Centrum en Zuidoost, cameratoezicht, de aanpak van illegalen in een prestatiecontract van de politie of zero tolerance bij dancefeesten; GroenLinks is er medeverantwoordelijk voor, maar neemt die verantwoordelijkheid niet en stemt tegen in de Gemeenteraad. Sterker nog: harde woorden worden niet geschuwd. Zeer verdeeld zijn GroenLinks en de PvdA ook al over de verwarmde terrassen (eindelijk mag dit ook van jullie!!) en de startsubsidie van de gemeente voor prostituees (gelukkig is het PvdA-deel van het College hier tegenstander van). In maart zullen we bij het bespreken van het collegevoorstel over het mogelijk maken van preventief fouilleren in de hele stad wel weer een fulminerend GroenLinks meemaken.

Ik ben benieuwd hoe jij tegen de houding van GroenLinks bij deze belangrijke onderwerpen aankijkt. In de Gemeenteraad komt er namelijk vanuit jou en jouw partij vaak nauwelijks of zelfs geen reactie op de zware kritieken van GroenLinks en in het bijzonder hun fractievoorzitter Judith Sargentini. Daarom: wat vindt jij van het op essentiële onderwerpen afwijkende stemgedrag? En belangrijker: hoe kijk jij aan tegen woorden als ‘verwerpelijk’, ‘intimiderend’, ‘weerzinwekkend’ en ‘misselijkmakend’ die de partij daarbij kiest? Ik hoor graag van je.

Met liberale groeten,
Eric
www.ericactueel.nl