24 november 2006

Beste Manon, antwoord op 'duurzaamheid'

Het verbaast me dat je me de vraag stelt hoe serieus de VVD in Amsterdam onderwerpen als milieu, schone lucht en duurzaamheid neemt. In januari van dit jaar (!) heeft de VVD namelijk nog een uitgebreide notitie met een heel pakket aan concrete maatregelen in de Gemeenteraad neergelegd. Daarbij ging het onder meer om het verbeteren van de autodoorstroming en het verminderen van zoekverkeer, het belonen van schone auto’s en taxi’s, het planten van 500 extra bomen, het aantrekkelijker maken van parkeer & reisvoorzieningen en het geven van een stimulans aan regionaal openbaar vervoer. De PvdA heeft veel van deze voorstellen niet gesteund, dus ik vind het vreemd dat jij juist aan mij vraagt hoe serieus we het probleem nemen.

Steun van de PvdA heeft de VVD bovendien helemaal niet gehad op het gebied van het tegengaan van de verloedering in de openbare ruimte; een ander belangrijk milieuprobleem. Mijn collega Robert Flos heeft ook over dat onderwerp in de vorige raadsperiode twee notities geschreven (‘Aanvalsplan Verloedering I’ met 20 voorstellen en aanbevelingen en ‘Aanvalsplan Verloedering II’ met nog eens 25 plannen om te zorgen voor een schoon, heel, mooi en veilig Amsterdam). De PvdA was ‘tegen’ omdat jullie vinden dat dit alleen een stadsdeelaangelegenheid is. Wie neemt dit probleem nou niet serieus?
Ook in de komende periode zal de VVD met goede en concrete milieuvoorstellen blijven komen. Alleen hanteren wij andere uitgangspunten dan bijvoorbeeld GroenLinks en de PvdA. Wat ons betreft gaat duurzaamheid en milieu niet ten koste van de economie, maar gaat dit samen. Geen autootje pesten of het milieu als stok gebruiken om Amsterdammers mee te slaan, maar zoeken naar slimme manieren om betere milieuresultaten te behalen en ondertussen de economie niet te schaden. Beloon schoon!

Om nogmaals aan te tonen dat het beeld echt niet klopt dat de VVD geen aandacht aan het milieu besteedt, wil ik nu direct nóg een voorstel doen, waarvan ik hoop dat jullie het dit keer wel steunen. Wat mij betreft gaan we in Amsterdam namelijk een proef doen met titaniumdioxide. Deze stof zet, onder invloed van licht, schadelijke gassen om in onschuldige stoffen, die na een regenbui wegspoelen. Nieuwe proeven wijzen uit dat bestrating die behandeld is met deze stof stikstofdioxide afbreekt (zie bijvoorbeeld Volkskrant 10 augustus 2006). In Vlaardingen en Antwerpen liggen al proefstroken en ook Bloemendaal gaat een proef uitvoeren binnenkort. Naast bestrating wordt titaniumdioxide ook gebruikt voor cement. Door gebouwen langs drukke wegen hiermee te bouwen, kan de lucht beter worden gezuiverd.

Met vriendelijke groeten,

Eric

www.ericactueel.nl