5 maart 2007

Beroepskeuzevoorlichting in basisonderwijs

Voorlichting beroepskeuze in het basisonderwijs Amsterdam Zuidoost

Inleiding
Een van de doelen van het onderwijs is om het kind (leerling) voor te bereiden op deelname in de maatschappij. Het betekent dat je op latere leeftijd je verantwoordelijkheid neemt in de samenleving.
Op dit moment worden wij geconfronteerd met het verschijnsel dat er een mismatch is m.b.t. de beroepskeuze en het marktaanbod. Ook dat er veel schoolverlaters zijn die waarschijnlijk een vak zouden kunnen leren. De mismatch is doorgaans te wijten aan onbekendheid met de branches, functies en het niet beschikken over voldoende kennis t.a.v. een bepaald beroep.
Het bedrijfsleven vraagt voortdurend om gekwalificeerd personeel. In Zuidoost is het vroegtijdig en voortijdig schoolverlaten een groeiend probleem. Ook zij die de schoolperiode hebben afgemaakt vinden niet makkelijk een baan.

Voorlichting
In ons voorstel wordt ingezet op vroegtijdige aanpak van voorlichting op de basisschool over beroepskeuze. In het zevende of achtste basisschooljaar zou er voor het kind duidelijkheid moeten zijn t.a.v. komende beroepskeuze en de daarbij benodigde kennis. Door een zekere mate van voorlichting zou het kind hierover een redelijk beeld kunnen krijgen.

Aanbeveling
1. Wenselijk is om in Amsterdam Zuidoost te onderzoeken of op school in het zevende of achtste basisschooljaar al voorlichting over beroepskeuze plaatsvindt,
2. Zo ja, op welke typen scholen dit plaatsvindt,
3. Wordt de voorlichting door het onderwijzend personeel gegeven, of wordt dit uitgevoerd door een externe die door de school benaderd is.

Organisatie
Deze activiteit wordt aan een bestaand of op te richten bureau gegund. Met het verkregen resultaat uit het onderzoek wordt dan doelgericht de voorlichting beroepskeuze op de basisschool aangepakt. Het bureau doet de voorlichting niet zelf, maar laat dit uitvoeren door mensen uit het bedrijfsleven. Deze zullen via dit bureau worden verzocht zich te presenteren op scholen in Zuidoost. Samenwerking met andere organisaties die al in deze branche opereren, zoals Jantje Beton Roefeldag wordt ook in de aanpak meegenomen.
De geschatte investering gedurende twee jaren bedraagt € 35.000 voor een pilot.
De fractie PvdA wil het onderzoek laten afronden voor de zomervakantie en in het najaar laten starten met de voorlichting.