4 juli 2008

Bemiddeling tussen Amsterdam Zuidoost en Rekenkamer moet worden voortgezet

Reactie Muriel Dalgliesh, Fractievoorzitter Partij van de Arbeid Amsterdam Zuidoost,
op de verklaringen van de Nick Bolte, namens Egbert Doest, Andre Bhola en Mala Eckhardt

Er is momenteel een bemiddelingspoging gaande tussen de raad (in casu de fracties van PvdA en VVD) en de directeur van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam om de relatie met het stadsdeel te herstellen, die de directeur begin dit jaar eenzijdig heeft verbroken. De heer Mark van der Horst, een prominent VVD-lid, oud-wethouder en in Amsterdam alom gerespecteerd, is de bemiddelaar. Deze bemiddeling die al vanaf maart jl. loopt is nog niet afgerond maar bevindt zich inmiddels in de eindfase.

Ik heb goede hoop dat de bemiddelingspoging op korte termijn door de heer Van der Horst tot een goed einde zal worden gebracht. Sterker nog ik wil dat deze bemiddeling slaagt gezien het belang van de Rekenkamer voor ons stadsdeel en het functioneren van de raad.

Geen fractie initiatief.
Voor de duidelijkheid: het initiatief tot het indienen van de klachten is niet vanuit de fractie van de Partij van de Arbeid gekomen noch genomen. Het indienen van de klachten is een individuele actie van de burger de heer Bolte namens de burgers de heren Doest en Bhola en mevrouw Eckhardt. Deze mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid en als burgers hebben zij – net als ieder ander – het autonome recht te klagen als zij menen dat zij door een overheidsinstelling niet correct zijn behandeld en/of in hun goede naam zijn aangetast.
Ik sta daar als fractievoorzitter buiten en wens niet te treden in de eigen verantwoordelijkheid en het recht van genoemde burgers. Mij is geen toestemming gevraagd om de verklaring uit te brengen of de klachten in te dienen. Dat hoeft naar mijn mening ook niet want het autonome recht van individuele burgers is niet mijn verantwoordelijkheid als fractievoorzitter. Als ik wel om toestemming zou zijn gevraagd zou ik de acties van deze burgers ook niet hebben verboden. Ik ga daar niet over. Bovendien is de PvdA geen dictatoriale partij die mensen hun autonome rechten om te kunnen klagen bij de daarvoor ingestelde instanties wenst te ontnemen.
Ik ga er daarom vanuit dat deze individuele acties van de vier genoemde burgers de ingezette lijn in de bemiddelingspoging niet mogen en zullen verstoren.

Amsterdam Zuidoost
Vrijdag 4 juli 2008.