Behoud de democratische controle op stadsdelen
Als minister Donner de stadsdelen afschaft wil de Amsterdamse VVD ze vervangen door anonieme ambtenaren; een kleine groep nog voor de wijk, de rest centraal. Geen directe bemoeienis van Amsterdammers met het wel en wee van hun wijken meer, maar terug naar de politieke verantwoordelijkheid bij de wethouders en de gemeenteraad. De VVD wil de kloof tussen burger en politiek weer vergroten, anders gaat die burger zich maar met details bezighouden, zoals het schoonhouden van de openbare ruimte, de vuilnisophaal, het kappen van een boom. Deze en andere zaken kunnen in de ogen van de VVD dan meteen worden geprivatiseerd. Dat scheelt een hoop ambtenaren en de Amsterdammer weet zeker dat hij er niets meer over te zeggen heeft.
Dit alles blijkt uit een discussiestuk over de toekomst van stadsdelen dat die partij vandaag lanceerde.
Afrekenbaarheid leidt tot meer betrokkenheid
Het zal tot grote problemen leiden. Uit O&S onderzoek weten we dat Amsterdammers in grote meerderheid betrokken zijn bij hun buurt en wijk en een lokaal bestuur wil dat problemen in de wijk snel ziet en oplost. Een bestuur dat direct afrekenbaar is, dat de straten schoon houdt, dat verloedering tegengaat en dat helpt de buurten veiliger te maken. Dat wordt veel moeilijker als je burger en politiek weer op afstand zet.
Want bij wie klop je straks aan als jouw straat vies is? Wie reken je er op af als een anonieme ambtenaar besluit minder politie in jouw straat te laten patrouilleren? Hoe kan een raadslid in de Stopera, dat zelf in West woont, weten en zien dat er problemen zijn op een plein in Zuidoost? Belangrijker nog, wat kan dat raadslid daar zo snel aan doen als er tegelijkertijd mensen uit zes andere stadsdelen om aandacht vragen voor 20 andere, evenzo belangrijke problemen?
Behoud de democratische controle
Juist vanwege deze problemen zijn stadsdelen uitgevonden die door de burger afgerekend kunnen worden op hun daden. Het is bekend dat de VVD soms moeite heeft met de lokale directe democratie, maar juist omwille van die democratische controle moet een vorm van lokale afrekenbaarheid wat de PvdA betreft behouden blijven.
Bovendien levert het de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders ongelooflijk veel meer werk op als over alles in alle stadsdelen moet worden vergaderd. Besluitvorming wordt daardoor trager, slechter en onduidelijker. Dat verbetert de efficiëntie en effectiviteit van het stadsbestuur niet.
Niet alleen de voorstellen van de Amsterdamse VVD, maar ook de toon die zij zet over de deelraden zijn een klap in het gezicht van al die deelraadsleden en bestuurders, óók van de VVD, die zich met hart en ziel inzetten voor hun wijken en buurten. Ten onrechte zet de VVD Amsterdamse volksvertegenwoordigers in de stadsdeelraden zomaar weg als incompetent en onrendabel. De partij zou excuses moeten aanbieden aan al die deelraadsleden en –bestuurders die zij op deze manier zwart maakt.