18 januari 2010

Behoud buurtvoorziening op Krugerplein

Zaterdag 16 januari hebben buurtbewoners het veiligheidssteunpunt aan het Krugerplein in de Transvaalbuurt bezet. Zij protesteren hiermee tegen de sluiting van dit steunpunt. Uit onderzoek van het stadsdeel blijkt dat de veiligheidssteunpunten in Oost-Watergraafsmeer niet effectief genoeg zijn.

Simon Deurloo (raadslid PvdA): “We willen meer ogen op straat in plaats van achter een bureau”. Volgens de PvdA mag de sluiting van het steunpunt niet ten koste gaan van andere activiteiten in de Transvaalbuurt.

Vanuit het veiligheidssteunpunt worden tal van activiteiten georganiseerd door actieve buurtbewoners. Deze activiteiten bevorderen de sociale cohesie, brengen mensen met elkaar in contact en maken de buurt veiliger en leefbaarder. Simon Deurloo: “Deze activiteiten en betrokkenheid van mensen zijn de basis van de wijkaanpak. De successen in de Transvaalbuurt zijn juist te danken aan deze actieve buurtbewoners”.

De PvdA wil dat er een buurtvoorziening op het Krugerplein blijft bestaan. In de afgelopen jaren hebben bewoners juist het plein weer terug gekregen. De overlast van drugsdealers en gokkers is sterk afgenomen. Mede dankzij de initiatieven vanuit het steunpunt. Tijdens de commissievergadering zal de PvdA aan de wethouder vragen om snel met een oplossing te komen, samen met de bewoners. De PvdA wil dat er ook gedacht wordt aan het combineren van functies en activiteiten in één gebouw, dat is efficiënter. Andere activiteiten of bijeenkomsten zijn minder afhankelijk van de plek in de buurt, deze zouden ook van de buurtvoorziening aan het Krugerplein gebruik moeten kunnen maken.

Simon Deurloo: “Het steunpunt aan het Krugerplein is meer dan spreekuur van de politie, het is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners met tal van vragen, ideeën, problemen en oplossingen, dat moeten we koesteren. Juist nu het beter gaat in de Transvaal en op het Krugerplein moeten we samen creatief nadenken over het behoud van een buurtvoorziening op het plein”.