Behoefte aan voorlichting budgetbeheer?
Uit Het Parool:
De schuld van jongeren rond achttien jaar in Amsterdam stijgt snel naarmate zij ouder worden. Onder de achttien jaar zijn ze vrijwel schuldenvrij, maar boven de achttien heeft een kwart van de uitwonende scholieren al gemiddeld 207 euro schuld. Dit blijkt uit een enquête van de PvdA-fractie bij scholen.
Boven de achttien jaar stijgt de schuld onder werkende jongeren snel naar gemiddeld negenhonderd euro, zo had het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) twee jaar geleden al vastgesteld. “Wat je ziet is dat alle scholieren en jongeren geld lenen en dat een deel permanent in de schulden zit,”aldus PvdA-raadslid Derya Kaplan, die samen met samen met collega raadslid Yman Mahrach en fractiemedewerker Willem Hinskens een notitie heeft geschreven.
“Uit onze enquête blijkt dat een behoorlijk deel van de scholieren vanaf hun vijftiende een schuld heeft, die de neiging heeft op te lopen, en waarvan niet duidelijk is of ze die kunnen terugbetalen.” Het geld wordt volgens Kaplan niet besteed aan duurzame goederen. “Scholieren steken zich voor de mobiele telefoon en gymschoenen in de schulden. Ook wordt genoemd dat ze door boetes van justitie in problemen raken.”
De PvdA-fractie ondervroeg 329 Amsterdamse scholieren van vmbo, havo en vwo en studenten. Van hen gaf 88 procent aan dat de ouders noch de school omkijken naar de manier waarop zij met geld omgaan. Het grootste probleem is volgens Kaplan dat de schuld na de achttiende verjaardag van jongeren stijgt, terwijl het inkomen relatief laag is. Scholieren tot achttien hebben gemiddeld 139 euro inkomen. Oudere scholieren werken vaak en hebben, aldus de enquête, maandelijks gemiddeld 663 euro te besteden. Kaplan wijst er op dat oudere jongeren vaak ook al schuld bij de bank hebben.
“Het doel van ons onderzoek was uit te zoeken of de scholieren in de stad behoefte hebben aan voorlichting- en lesmateriaal over budgetbeheer,” aldus Kaplan. “Het bleek dat bijna iedereen, 93 procent, zegt daar behoefte aan te hebben.” Kaplan wil nu dat er in Amsterdam, in navolging van Rotterdam lessen geldbeheer en schuldpreventie voor de groepen zeven en acht van de basisscholen komen. Rotterdam reageerde met de lessen op een onderzoek van het Nibud uit 2002, waaruit bleek dat een run van jongeren op de schuldhulpverlening dreigt te ontstaan. Daarna werd met de Rotterdamse Kredietbank het lespakket ‘Bedenk goed wat je met de euro doet’ ontwikkeld. In Amsterdam wordt samenwerking gezocht met de Dienst Werk en Inkomen (DWI), die recent de taken van de failliete Gemeentelijke Kredietbank heeft overgenomen.
Een apart punt van zorg is het rood staan op de bank- of girorekening. Kaplan: “Uit gesprekken met Amsterdamse jongeren bleek dat zij flink gebruik maken van de mogelijkheid rood te staan, zodra zij de kans daartoe krijgen.”