5 oktober 2009

‘Basta, tot hier en niet verder’

Zuidoost wordt zwaar op de proefgesteld
Het was weer fors heftig in ons Zuidoost. De beelden uit de H-buurt, zwermen motmuggen in de nieuwbouw in de G-buurt die drie gezinnen gek maken. En boven dit alles uit, de schietpartij in de K-buurt die een jonge man het leven heeft gekost. De emoties zijn uitstekend verwoord door Muriel Dalgliesh, woorden die ook huis-aan-huis in Zuidoost zijn bezorgd. Dit is niet normaal en daar moeten wij elkaar als gemeenschap op aanspreken. De herdenking met de familie en vrienden van het slachtoffer laat zien dat het veel mensen niet onberoerd heeft gelaten, en dat de reactie ‘basta, tot hier en niet verder’ leeft. Zoals alweer de zeventiende herdenking van de vliegtuigramp van 4 oktober laat zien dat wij elkaar kunnen blijven vasthouden.

Zuidoost is niet alleen het gebied in Nederland met de hoogste arbeidsparticipatie van vrouwen, het is ook de wijk waar moeders hun kinderen veilig willen laten opgroeien. Wij moeten samen met jongeren, en zeker de jongens en jonge mannen, in gesprek blijven. Hoe willen wij met elkaar in het leven staan, passen hier sommige muziekuitingen wel bij? Wie goed geluisterd heeft, zoals naar een oprichter van Bijlmer Style, heeft kunnen horen dat jonge mensen hier goed over kunnen nadenken. Ja, dan weet ik weer waarom ik hem een paar jaar terug zijn HBO diploma mocht overhandigen.

Een positief signaal is ook dat op een éénling na, de gehele stadsdeelraad zich achter een gezamenlijke motie heeft opgesteld. Met een constructieve opstelling van de oppositie, dat hebben wij ook wel eens anders meegemaakt. Dezelfde dag bracht ook het voltallige college van B&W een bezoek aan de K-buurt waar met bewoners, winkeliers, jongeren is gesproken. In de Gemeenteraad bleek ook brede steun voor de extra te nemen maatregelen. Een verwijdering voor drie maanden van drugsdealers had van ons best eerder al gemogen. En slimmer zoeken naar wapens had ook best al eerder gekund. Over justitie horen we nu niks meer, maar de Justitie-in-de-Buurt, ooit gevestigd op Ganzenhoef, had van ons mogen blijven, prima als dat terugkeert.

Positief zijn de toezeggingen tot intensivering van de sociale agenda in Zuidoost. Terecht of niet, in de wijk leeft het gevoel, dat de bestuurlijke aandacht (en de middelen die daarbij horen) voor Zuidoost wat weg was. Dit is OK als het een teken is dat het goed gaat in Zuidoost, en het gaat ook goed met steeds meer mensen. Maar de sociale problemen, in de gezinnen, op school, bij het vinden van werk zijn niet zomaar allemaal weg. Daar komt nu weer extra inzet op. Wethouder Freek Ossel had van ons al gehoord waar knelpunten liggen bij de versterking van Kansrijk Zuidoost, zoals uitbreiding en professionalisering van echte schuldhulpverlening; bij medewerking van DWI aan de automatische aanvulling op via de Sociale Verzekeringsbank voor de jaren in Suriname, doorgebracht in het Koninkrijk, maar toch niet meetellend voor de AOW.

En er is meer. Op donderdag op 8 oktober is Freek Ossel er bij: de Conferentie over Jeugdwerkloosheid en Jongeren in de WaJong, die de PvdA-fractie van de stad samen met ons in de Amsterdam Arena organiseert. Plekken voor jongeren die zo graag mee zouden willen doen, moet dat opleveren! Ook Lodewijk Asscher staat voor Zuidoost op scherp. Onze afspraak stond al: op 15 oktober is Lodewijk erbij als het gaat over het onderwijs in Zuidoost: hogere CITO scores, en lagere schooluitval: ‘ieder kind telt’. Er is geld nodig waar ook de stad in moet meedoen: voor extra huiswerkbegeleiding, uitbreiding van het Weekend College, en moet de nieuwbouw van het Augustinus College nu echt 10 jaar duren?

En dan is er het disfunctioneren van een belangrijke partner in de vernieuwing en de huisbaas van vele Zuidoosters: woningcorporatie Rochdale. De Paarse gekte, overspannen gedachten over nieuwe economie en politiek, over marktwerking heeft veel schade aangericht. De corporaties, het erfgoed ook van Amsterdam, zijn ontspoord. De val van de ‘rode Maserati’-topman van Rochdale is hier een signaal van. Nu is het crises. Het afronden van de vernieuwing van Zuidoost, de overkapping van de Gaasperdammerweg, de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties, de leegstand in het kantorengebied aan de overkant van het spoor, het zal zorgvuldig met behoud van kwaliteit moeten worden aangepakt. Maar het allerbelangrijkste nu is een stevig gebiedbeheer met aandacht voor het onderhoud van alles wat zo mooi is neergezet.

De gang van zaken rond de schande van de motvliegen doet het ergste vrezen. In december 2008 kwam de eerste melding binnen bij het ‘call-centrum’ van Rochdale; voor de zomer was de Bijlmerbewonersraad verzekerd dat het opgelost werd; na de zomer werd het alleen maar erger en zijn drie gezinnen hun nieuwe huizen uitgevlucht. Het is toen dat de PvdA Zuidoost heeft gezegd: hier stopt het. De volgende dag zijn door de directeur Rochdale Zuidoost in aanwezigheid van een delegatie van de PvdA fractie harde toezeggingen gedaan, maatwerk en een nieuwe huis als de gezinnen daar voor kiezen. Wij gaan er van uit dat de problemen voor deze bewoners hiermee zijn opgelost. Maar het functioneren van Rochdale, en van andere corporaties, blijft een bron van zorg. De PvdA fractie gaat het gesprek aan met Rochdale, en zal een meldpunt openen waar mensen hun ervaringen kunnen melden.
Onze inzet: Zuidoost kan maar één kant uit bewegen, de goede kant.

Nick Bolte,
voorzitter PvdA Amsterdam Zuidoost.