1 juli 2009

‘Banenplan voor stad’

Om de snel stijgende werkloosheid in Amsterdam in te dammen, wordt vandaag in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces een plan gelanceerd om duizenden tijdelijke banen voor in de jaren 2010 en 2011 te behouden. De hoofdstedelijke PvdA wil hiervoor in elk geval drie miljoen euro uittrekken.

Het bedrag zal moeten komen uit het potje van 18 miljoen euro dat in de Voorjaarsnota is opgenomen om de economische crisis te bestrijden. Vandaag praat de gemeenteraad over het voorstel, dat naar verwachting in elk geval steun zal krijgen van coalitiepartijen PvdA en GroenLinks.

Volgens alle doemscenario’s zal de werkloosheid in Amsterdam naar verwachting de komende twee jaar oplopen van 22.000 tot bijna 58.000. Daarmee zou meer dan tien procent van de beroepsbevolking zonder werk komen te zitten.

Initiatiefnemer van het voorstel is fractievoorzitter Manon van der Garde van de PvdA. Volgens haar is het van groot belang om over de hele linie werkzoekende Amsterdammers betrokken te houden bij de arbeidsmarkt om zo snel te kunnen reageren als de markt weer aantrekt.

Van der Garde: "Ik wil een slinger in beweging zetten. Mijn voorstel is een aanzet om tijdelijke banen te creëren voor Amsterdammers die nu zonder werk komen te zitten, maar die we over een paar jaar weer nodig hebben. De banen die we gaan creëren, zijn banen waar nuttig werk wordt verricht, maar wel werk dat door de crisis en geldgebrek normaal gesproken als eerste afvalt. Zo zouden conciërges op scholen door kunnen groeien tot elektromonteur. Maar ook verzorgenden in een ziekenhuis die met training verpleegkundige kunnen worden."

Het plan is volgens Van der Garde juist nu nodig omdat de markt onvoldoende nieuwe banen creëert. ,,Het is de paradox van deze tijd: een overschot aan arbeidskrachten die we na 2013 weer keihard nodig hebben. Nu gelden andere wetten. Wij willen niet dat mensen te lang aan de zijlijn staan." Het plan van Van der Garde moet worden uitgevoerd door het UWV.

Dit bericht van Richard van de Crommert verscheen op 1 juli in De Telegraaf.