2 november 2006

Balkons bij nieuwbouwprojecten?

De PvdA maakt zich zorgen over de balkonloosheid bij Amsterdamse nieuwbouwprojecten.
Balkons zijn niet zelden het slachtoffer van de ontwerpkeuzes van architecten, waarbij uitstekende elementen in de voorgevel niet gewenst worden geacht.

Het gaat erom dat te vaak bij nieuwbouwprojecten de balkons gedurende het planproces verdwijnen, of in hele kleine vorm overblijven. Dit geldt ook voor zonneschermen en luiken, hetgeen er niet zelden toe leidt dat, mede vanwege de hoge epc-norm voor isolatie, een goede temperatuurregulering onmogelijk is. Het is er eenvoudigweg te heet en airco installaties zijn niet aan te slepen. Hoezo milieu en duurzaam bouwen?

Daarom komt de PvdA met een amendement, waarmee wij een lans breken voor het balkon en een goede temperatuurregulering in Elzenhage-Noord.

Als het aan Michiel Mulder ligt gaan we dit vaker doen, zodat de architecten gaan beseffen dat in Amsterdam de mens centraal staat, niet de achter een bureau bedachte plannen. Er is meer dan hoogstaande esthetiek: een Amsterdammer moet gewoon lekker kunnen wonen. Hopelijk gaan de architecten beseffen dat zij in Amsterdam niet aan kunnen komen met huizen zonder goede buitenruimte.

Uiteraard zullen er architecten zijn die het nier niet mee eens zijn. Maar dat geeft niets, want over smaak valt immers niet te discussiëren.