20 februari 2009

Asscher wil speciale bank seksbedrijven

AMSTERDAM – Wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) ziet wel iets in een speciale bank voor seksondernemers. Zij zouden daar dan geld kunnen lenen.

De kas van de instelling zou gevuld moeten worden door normale banken.

Asscher zei dat gisteravond tijdens een debat met fractievoorzitter Ivar Manuel van D66.

Nu weigeren banken vaak financiering te geven aan bijvoorbeeld raamexploitanten. Dat gebeurt ook als die zich niet schuldig maken aan criminele activiteiten, maar op een keurige manier zakendoen. Bonafide ondernemers zien zich daardoor gedwongen aan te kloppen bij malafide geldverstrekkers.

Asscher zei er begrip voor te hebben dat banken huiverig zijn om met seksbedrijven in zee te gaan. ”Maar die moeten wel ergens terecht kunnen.”

”Wij moeten gaan onderzoeken of dat een mogelijkheid is,” zei de wethouder over de eventuele bijzondere bank. Hij zei dit idee te zullen bespreken met banken. Een eerste verkennend gesprek met de Nederlandse Vereniging van Banken had echter niets concreets opgeleverd, voegde hij daaraan toe.

Banken zijn vooral terughoudend omdat Amerikaanse toezichthouders financiering van in hun ogen illegale branches niet gedogen.

De Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven luidde onlangs nog de noodklok omdat financiële instellingen zouden weigeren rekeningen te openen voor seksondernemers. In sommige gevallen zouden ze ook rekeningen opheffen.