Asscher fietst als blij mens door zijn werk
In: het Parool, Binnenland, vrijdag 26 september 2008
Anderhalf jaar voor de raadsverkiezingen legt Lodewijk Asscher zijn kaarten op tafel: hij wil opnieuw PvdA-lijsttrekker en wethouder worden. ‘Als het zou mogen van de PvdA en als de kiezers ons vertrouwen, wil ik graag als wethouder blijven werken.’
BAS SOETENHORST
Het uitspreken van de wens weer lijsttrekker te worden moet een eind maken aan de speculaties over een overstap van Lodewijk Asscher naar de landelijke politiek en is ook bedoeld als signaal aan het ambtelijk apparaat. "Ik vraag heel veel van anderen in de stad en van mijn ambtenaren. Ik ben het hen verplicht me voor een langere periode aan de stad te verbinden."
De Amsterdamse PvdA-leider is een bestuurlijk zwaargewicht. Zijn wethouderschap beslaat financiën, economische zaken, onderwijs, jeugd en inburgering. Asscher, die morgen 34 wordt, geldt in de PvdA als groot talent. De slechte peilingen versterken geruchten over een overstap naar Den Haag. Maar ook een klemmend beroep van de partij zal hij afwimpelen. "Wie mij goed kent, weet dat ik niet naar Den Haag wil. Hier ben je bezig met fundamentele zaken. Waarom krijgt een kind geen hulp? Waarom schiet een school tekort?"
"Ik haal mijn motivatie uit het feit dat ik in Amsterdam hoor en leef. Het gevoel van door je werk heen te fietsen is fantastisch en relativeert de persoonsverheerlijking van de politiek. Als ik gevraagd wordt weg te gaan, zal ik antwoorden dat ik mijn bijdrage voor de rechtvaardige samenleving die de PvdA nastreeft, het beste hier kan leveren. Niets is slechter voor een partij dan mensen uit hun missie te halen."
U wilt dus nog zes jaar blijven. In uw eerste periode agendeerde u grote zaken: de aanpak van de jeugdzorg en van de Wallen, bemoeienis met opvoeding. Volgt er meer?
"De bestaande agenda vergt al alle energie. Ik wil er bij zijn om die zaken verder proberen te brengen. Dat is moeilijk genoeg. De Wallenaanpak gaat over gebied terugwinnen voor de stad. Er is een vliegende start gemaakt, maar het wordt nog een hard gevecht. De problemen in de jeugdzorg zijn schrijnend. Maar de jeugd stemt ook optimistisch. Als je op dat terrein gericht investeert, lever je echt een bijdrage. Job Cohen heeft de Hells Angels na twintig jaar de wacht aangezegd. Dat vind ik schitterend. Tjeerd Herrema gaat de problemen met taxi’s te lijf. Allemaal zaken van lange adem."
Bij de hervorming van de jeugdzorg kwamen er kort voor de algemene beschouwingen signalen dat het de Tweede Kamer ook ernst is. In het debat zelf werd er weinig over gehoord.
"Ik ben dan ook heel bang dat het gevoel van urgentie wegzakt. Ik heb niet gehoord dat het kabinet de zaak op de schop wil nemen."
Het zit op veel terreinen tegen: de Zuidas, Noord/Zuidlijn, onderwijs, inburgering, armoedebestrijding.
"We hebben hele ingewikkelde problemen, die we niet alleen kunnen oplossen. We moeten de cultuur doorbreken van: daar ga je niet over. Die cultuur zit overal: in het onderwijs, rond de Wallenaanpak, bij de jeugdzorg. Er is veel geëtaleerde onmacht. Wij hebben grote idealen, over verheffing van mensen. Die idealen breng je alleen dichterbij als je de dagelijkse gang van zaken beïnvloed en een mentaliteitsverandering stimuleert. In de klas, in de hoofden van ouders."
"Ik heb oud-onderwijsinspecteurs gevraagd leraren te adviseren, zodat kinderen weer leren lezen. Scholen richten zich soms op verkeerde zaken. Ik hoorde over een school die als uiterst zwak geldt en werkt aan beter van muziekonderwijs en vijf keer per jaar Artis bezoekt. In plaats van zich te richten op minder leesachterstanden."
Bij de inburgering worstelt Amsterdam met enorme achterstanden. Waar blijft een oplossing?
"We hebben simpelweg de uitvoering niet op orde. Ik moet rust creëren in de uitvoering, in plaats van een nieuwe oplossing te bedenken. Uiteindelijk gaat het niet over getallen, maar over die moeder die na jaren isolement over de drempel van de school wordt geholpen. Betrokken raakt. Nederlands leert, zelfvertrouwen krijgt en zo haar kinderen beter kan begeleiden. Mijn partij werkt aan grote idealen. Daarvoor is soms een klaroenstoot nodig, zoals bij de lancering van de Wallenaanpak. Daarna moet je stap voor stap vorderingen maken. Kom niet aan met grootse vergezichten als de uitvoering niet op orde is."
Copyright: Het Parool