30 maart 2009

Arnold Heertje te gast bij het PvdA Netwerkcafé

Op dinsdag 24 maart om 20.00 uur vond het tweede PvdA Netwerkcafé plaats in Café Kale de Grote op het Marie Heinekenplein. Het aantal geïnteresseerden was aanmerkelijk groter dan bij het eerste Netwerkcafé. Circa 35 mensen nestelden zich met grote belangstelling en enthousiasme rondom Arnold Heertje om te horen wat zijn visie is ten aanzien van het huidige economische beleid en de invloed van de crisis daarop.

Deze periode van recessie wil Heertje vooral benutten om te werken aan de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Daarbij zijn innovatie van milieuvriendelijke gebruiksartikelen, zoals elektrische auto’s én verregaande ontwikkeling van milieuvriendelijke energiebronnen van groot belang. Niet alleen voor de ontwikkeling van een duurzame samenleving maar ook vanwege het creëren van werkgelegenheid en de ontwikkeling van technische kennis. Het kabinet en de stad moeten daar nog veel meer aan doen wat hem betreft.

In zijn kenmerkende prikkelende stijl hekelde Heertje vervolgens het huidige beleid ten aanzien van de bouw van sociale huurwoningen en de beloning van corporatiedirecteuren. Er moet meer worden gebouwd, maar wel duurzaam, om te voorkomen dat grote groepen in de samenleving aanzienlijke huisvestingsachterstanden oplopen. Zonder ingrepen wordt een verdere toename van de zogenaamde tweedeling in de hand gewerkt.

Heertje trok fors van leer tegen de doorgeschoten focus op economische groei. De echte welvaart van mensen is daardoor uiteindelijk juist afgenomen. Over de stand van zaken in het onderwijs komt Heertje nog verder los. De kwaliteit moet op alle fronten omhoog. Nu móet iedereen mee doen; studies moeten als doel hebben daar als samenleving economisch voordeel van te hebben. Individuele ontwikkeling en interesses zijn daaraan ondergeschikt meent Heertje. We moeten volgens hem terug naar een maatschappij waarin het individueel welbevinden een belangrijke rol speelt.

De aanwezige toehoorders gingen met Arnold Heertje over deze onderwerpen uitgebreid in gesprek. Het was een gezellige en interessante bijeenkomst waarbij onder het genot van een drankje nog uitgebreid in groepjes werd nagepraat over hetgeen aan de orde kwam.

Op dinsdag 7 april vindt er weer een PvdA Netwerkcafé plaats om 20.00 uur in Café Kale de Grote. Onze gast is dan PvdA Tweede Kamerlid Diederik Samsom. Hij gaat het hebben over The new green deal; een onderwerp dat prima aansluit op het gesprek met Arnold Heertje. Myriam Bergervoet, lid van de PvdA gemeenteraadsfractie zal Diederik Samsom uitvoerig ondervragen en zal de dan aanwezige belangstellenden ruimschoots de gelegenheid geven vragen te stellen, opmerkingen of tegenwerpingen aan de orde te stellen.