9 maart 2016

Archief Rode Werf: maart 2016

Verslag Rode Werf 7 maart, thema: “Discriminatie Werkt niet”

Met:

  • Michaël van Straalen, voorzitter MKB Nederland
  • Tanja Jadnanansing, Tweede Kamerlid PvdA, VMBO, MBO jongeren
  • Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid D66, emancipatie, eerder voorzitter COC
  • Keklik Yucel, Tweede Kamerlid PvdA, emancipatie
  • Max van Weezel, Gespreksleider
  • Thomas von der Dunk, Columnist

Inloop 19:30 uur, aanvang 20:00 uur!

Discriminatie staat centraal in themamaand maart. Daar sluiten we deze avond perfect op aan. Hoe bestaat het dat we in een stad als Amsterdam, dat vooruitstrevend wil zijn, Gay Capital van de wereld wil worden, er voor LHBTI nog zo verdraaid veel muren zijn waar je ook in de 21e  eeuw tegenaan loopt. En dat ook hier, in Nederland, in Amsterdam, ook Matthijs nog veel eerder op sollicitatiegesprek komt dan Mohammed.

We openen de avond met een prikkelende Column van Volkskrantcolumnist Thomas von der Dunk.

Actuele motie:

Vervolgens gaan we in op de actualiteit. Afgelopen week heeft de PvdA in de Tweede Kamer meegetekend met een bijzondere motie van D66 die ingaat op de bescherming van bedreigde asielzoekers, en in het bijzonder LHBTI-doelgroepen met gepaste bescherming op kunt vangen. Wat altijd tegelijk gaat met straffen van daders. Met Vera Bergkamp en Keklik Yucel gaan we hierover in gesprek. Met Michaël van Straalen, voorzitter van de Koninklijke Vereniging MKB Nederland, gaan we vanuit dit startpunt verder spreken over de rol van het MKB bij discriminatie en de bestrijding daarvan. Hoe pak je nu “christelijke weigerbedrijven” aan, als ze mensen weigeren aan te nemen of zelfs maar stage te laten lopen omdat ze openlijk homoseksueel zijn? Hoe kun je statushouders een kans geven op de arbeidsmarkt? En zeker als ze gescheiden zijn opgevangen, krijgen ze niet direct de “Nederlandse omgangsvormen mee”, hoe moet dat dan als zij straks een baan moeten gaan zoeken?

Na de pauze gaan we daar verder op in:

Discriminatie voor jongeren op de arbeidsmarkt: Met woordvoerder VMBO/MBO Tanja Jadnanansing en een aantal jongeren van het MBO gaan we direct met de heer Van Straalen in op waarom “Matthijs eerder uitgenodigd wordt op gesprek dan Mohamed”. Zeker in de tijd van de nieuwe ontslag- en flexwet komt er een enorme toename van flexibele contracten en zal men steeds meer en vaker moeten solliciteren. Worden deze jongeren dan elke keer steeds opnieuw benadeeld?

Achtergrond:

In 2014 sprak de SER in haar advies (“discriminatie werkt niet”) al uitgebreid over de “zorgwekkend veel slechtere arbeidsmarktpositie van jonge niet-westerse allochtone jongeren, ten opzichte van die van jonge autochtonen”. “Hun arbeidsdeelname ligt fors lager dan autochtone jongeren, zij zijn vaker afhankelijk van een uitkering en hebben vaker een flexibel dienstverband waarbij ze ook nog eens vaker onder hun niveau werken dan autochtone jongeren”. Worden deze jongeren nu met de toename van meer flexibele contracten en steeds vaker moeten solliciteren, elke keer steeds opnieuw benadeeld omdat Matthijs eerder op gesprek mag komen dan Mohammed?Hoe kan het MKB-Nederland vanuit haar rol echt iets betekenen waar deze jongeren die vanuit het MBO en VMBO de arbeidsmarkt willen betreden?
MKB-Nederland had al het initiatief gestart om werkgevers te stimuleren om werknemers met een bijzondere aanleg(dyslexie, autisme, adhd) in dienst te nemen. Maar als je oproept voor een inclusieve arbeidsmarkt, hoe pak je discriminatie op de arbeidsmarkt nu via de werkgevers die allochtone jongeren benadelen, nu echt structureel aan?
Opnieuw belooft dit weer een scherp en pakkend politiek cafe te worden,

  • Maandag 7 maart
  • Politiek Café De Rode Werf
  • Pension Homeland Gebouw 006, Kattenburgerstraat 5, 1018JA Amsterdam
  • Aanvang: 20:00 uur (inloop vanaf 19:30)
  • derodewerf.nl