20 augustus 2009

Antwoord op vragen over expats

Vandaag werden de schriftelijke vragen van de PvdA raadsleden Hetti Willemse en Frank de Wolf over Amsterdam als internationale vestigingsplaats beantwoord. De PvdA vindt het belangrijk dat Amsterdam zijn positie als internationale vestigingsstad behoudt en versterkt. Willemse en De Wolf stelden deze vragen omdat zij signalen ontvingen dat het imago van Amsterdam als populaire internationale vestigingsplaats onder druk staat.

Het College is het eens met de PvdA dat Amsterdam zich juist in de huidige economische omstandigheden zou moeten blijven profileren als internationale vestigingsplaats. Om dat te versterken is er in juni 2008 een expatcenter geopend dat het voor nieuwe expats en kenniswerkers makkelijker moet maken hun weg te vinden in Amsterdam. In de eerste maanden van 2009 hebben zich 70 nieuwe internationale bedrijven gevestigd in Amsterdam. Een behoorlijke stijging ten opzichte van 2008, zeker gezien de economische crisis.

Uit de beantwoording van het College blijkt verder dat de inburgeringsverplichting geen nadelige gevolgen heeft voor het internationale zakenleven in Amsterdam. Expats en kennismigranten zijn niet inburgeringsplichtig omdat zij een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekoppeld aan een tijdelijk verblijfsdoel. Het College is het wel met De Wolf en Willemse eens dat hier veel verwarring over bestaat. Het College zal daarom extra informatie verschaffen via de website van Iamsterdam.

Ook de partners van expats zijn niet inburgeringsplichtig. Probleem is echter dat de partners van expats niet kunnen worden gefilterd uit het Bestand Potentiële Inburgeraars (BPI) en hen tijdens een eerste gesprek bij een Taalwijzer duidelijk kan worden gemaakt dat zij niet hoeven in te burgeren. Verder laat het College in haar beantwoording weten dat hoogopgeleide inburgeraars een lage prioriteit hebben. Het college vindt dat er voor ‘evidente gevallen een simpele en klantvriendelijke oplossing moet komen.’ De voorkeur van het college gaat uit naar een regeling waarbij de gemeente vrijstelling kan verlenen aan evident ingeburgerden. In augustus gaat het College hierover in gesprek met Minister Van der Laan.

Tot slot, liet het College weten het eens te zijn met de PvdA dat beter inzicht in het aantal expats en kenniswerkers in Amsterdam nodig is. Er is een onderzoek gestart met als doel erachter te komen hoeveel expats er in Amsterdam en in de regio verblijven. Het onderzoek richt zich niet alleen op de traditionele expats (kennismigranten en ‘bedrijfsimport’ buitenlanders), maar ook op de groep die op eigen kracht naar Amsterdam is gekomen (denk aan free-movers van de EU, creatieve werknemers, professoren en PhD studenten).

Lees hier het bericht dat eerder in Het Parool verscheen over deze schriftelijke vragen.

Hieronder de beantwoording van het college op de vragen van De Wolf en Willemse: