8 juli 2008

Antwoord College over schikking Westermoskee stelt teleur

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de vragen van de PvdA beantwoord over de schikking van een ton die woningbouwvereniging Het Oosten trof met een bezwaarmaker van de Westermoskee. In de Tweede Kamer stelde de PvdA-fractie vergelijkbare vragen. Die zijn beantwoord door de minister Vogelaar.

Beide antwoorden zijn teleurstellend. Zowel het college als de minister vinden niks onrechtmatigs aan het honderdduizend euro in contanten uitbetalen aan een stadgenoot. Het college vindt het wel ongewenst en zal dit standpunt kenbaar maken aan de minister. Dat zal niet veel helpen want de minister zegt in haar antwoorden dat zij niet van plan is de bewegingsvrijheid van corporaties en ontwikkelaars in te perken.

Opmerkelijke antwoorden als je bedenkt dat wij hier in de stad er van alles aan doen om grip te krijgen op dubieuze praktijken in de vastgoedwereld. Middelen daarvoor zijn onder andere de wet BIBOB en de wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT). Die laatste wet verplicht bijvoorbeeld banken, autohadelaren, juweliers en notarissen
bedragen hoger dan EUR 25.000 die contant betaald worden te melden bij het ministerie van financien. Misschien een idee om corporaties aan dit lijstje toe te voegen?

Bouwe Olij , Hetti Willemse

7 juli 2008