2 maart 2010

Amsterdammer wil niet bezuinigen op armoedebeleid

Eén op de vijf Amsterdammers leeft langdurig in armoede, waaronder 40.000 kinderen. Uit onderzoek dat de Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam voor de PvdA Amsterdam heeft gedaan blijkt dat ruim acht van de tien Amsterdammers tegen bezuinigingen op armoedebeleid is. Op de vraag of de gemeente Amsterdam mag bezuinigen op armoede gaf 64% van de respondenten aan dat er nooit op armoedebeleid mag worden bezuinigd.

Op de vraag of de gemeente moet bezuinigen op de computervoorziening voor kinderen wier ouders geen computer kunnen betalen gaf tweederde van de respondenten aan dat dit niet moet gebeuren. Eénderde geeft aan dat er nooit op de ontwikkeling van kinderen mag worden bezuinigd. 28% geeft aan dat kinderen uit arme gezinnen de kans moeten krijgen om zich omhoog te werken uit de armoede.

Toch willen D66 en VVD in Amsterdam bezuinigen op voorzieningen voor de minder bedeelden van onze Amsterdamse samenleving. D66 wil 1,5 miljoen euro bezuinigen op de uitvoering van armoedebeleid en de VVD wil 10 miljoen euro bezuinigen op armoederegelingen. Deze bezuinigingen zullen 5000 gezinnen treffen, waaronder ook vele kinderen en ouderen.

Anders dan de VVD en D66 wil de PvdA in Amsterdam niet bezuinigen op armoedebeleid. De PvdA wil dat er alles aan wordt gedaan om mensen te helpen, uit de armoede en aan een baan. Want de beste weg uit armoede is en blijft werk. Ook vindt de PvdA dat kinderen uit armere gezinnen de kans moeten krijgen om zich te ontwikkelen en uit de armoede te werken. Omdat tegenwoordig veel leermiddelen digitaal worden aangeboden is een computer noodzakelijk. Daarom wil de PvdA niet dat er op deze regeling wordt bezuinigd. Uit het onderzoek van Dienst Onderzoek en Statistiek bleek dat tweederde van de Amsterdammers het hier mee eens is.