8 juni 2006

Amsterdam wil meerderheid van Schiphol

Uit Trouw:

De gemeente Amsterdam zet alles op alles om te voorkomen dat de aandelen Schiphol uit overheidshanden worden gegeven.

De Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher stelde gisteren in de Eerste Kamer voor dat de gemeente 29 procent van de rijksaandelen opkoopt, zodat Amsterdam meerderheidsaandeelhouder wordt. De aandelen zouden volgens Asscher met gesloten beurzen kunnen worden gekocht, omdat Amsterdam recht heeft op een superdividend van 200 miljoen euro bij een aandelenverkoop door het rijk. Dat geld wil Amsterdam wel voor de aankoop inzetten.

Amsterdam verzet zich al jaren tegen de kabinetsplannen om Schiphol deels in private handen te laten overgaan. Het rijk bezit 49 procent van de luchthaven, Amsterdam 21,8 procent. Om van deze lastige gemeentelijke aandeelhouder af te geraken, deed minister Zalm tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart nog het voorstel dat Amsterdam als eerste de aandelen zou mogen verkopen. Dat aanbod werd resoluut afgewezen.

Als Amsterdam de aandelen-Schiphol koopt, dwarsboomt de gemeente de plannen van de luchthaven om verder uit te breiden en te investeren in luchthavens elders ter wereld. Maar dat is ook precies de bedoeling, vertelde Asscher in een toelichting.

“Met deze suggestie hopen we uit de patstelling te komen. Zalm kan cashen en is van zijn aandelen af, en Amsterdam heeft meer grip op de onderneming. Het mainportbelang gaat boven het belang op korte termijn van winstmaximalisatie”, aldus de wethouder. De gemeente wil per se invloed houden op de strategische keuzes van Schiphol.