Amsterdam viert 150 jaar Wibaut
De gemeenteraad heeft in juni 2008 unaniem ingestemd met het voorstel van toenmalig raadslid en tegenwoordig stdsdeelvoorzitter in Oud-West Bouwe Olij (PvdA) om het jaar 2009 tot een herdenkingsjaar voor SDAP politicus Wibaut (1859 – 1936) te maken. Wibaut is van groot belang geweest voor de stad Amsterdam, maar ook voor de voorloper van de PvdA, de SDAP.
Bouwe Olij in 2008 naar aanleiding van zijn voorstel: ‘Wibaut was een sociale, intelligente en moderne man die ongelooflijk veel voor de stad heeft betekend. Zo’n belangrijke en vooruitstrevende man verdient een blijvende herinnering. Niet met behulp van een herdenkingsfeestje, maar in de geest van zijn ideeën en overtuigingen. Daarom denken we aan een tentoonstelling over zijn leven, een boek, misschien een film. Met bijvoorbeeld Wibautprojecten voor de scholen in samenwerking met het Stadsarchief of de woningbouwcorporaties. Denkbaar is ook samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, die immers Wibaut tachtig jaar geleden tot eredoctor benoemde. Activiteiten samen met zijn geboortestad Vlissingen en zijn werkstad Middelburg lijken mij ook mogelijk’
In 2009 is het 150 jaar geleden dat op 23 juni 1859 Florentinus Marinus (Floor)Wibaut in Vlissingen werd geboren. Nadat Wibaut in 1904 in Amsterdam kwam wonen, werd hij in 1907 voor de SDAP in de gemeenteraad gekozen. In 1914 werd hij wethouder Volkshuisvesting en bleef dat tot 1921. Vanaf 1919 tot 1927 en van 1929 tot 1931 was hij onder andere ook wethouder Financiën. Het beroemde Plan Zuid van Berlage werd onder het bewind van Wibaut in 1917 door de gemeenteraad aangenomen.
Naast zijn politieke werk schreef Wibaut talloze publicaties over volkshuisvesting, het belang van een goed lokaal bestuur en, in het verlengde daarvan, over de noodzaak van een sterke zelfstandige positie voor gemeenten. Wibaut: ‘Het feit, dat de bevolking ter plaatse direct bij de besluitvorming en bij de uitvoering is betrokken, maken de gemeenten in ons staatsbestel tot één der grondpijlers van de democratie’. Met zijn vrouw, Mathilde Berdenis van Berlekom schreef hij onder meer over emancipatie, zelfbeschikkingsrecht voor vrouwen en de klassenstrijd.
Lees hier eerder stukken van Bouwe Olij over Wibaut:
Wibaut, 90 jaar geleden eerste SDAP-wethouder
Wibaut weet van geen wijken
Wibaut 100 jaar geleden
Wibaut ‘De machtige’ (1859-1936)