Amsterdam: vermaak mij!
Het kopje koffie in Eerste Klas op het CS Amsterdam vormde de kick off van de raadsleden Anne Graumans en Jerry Straub. Kick off van wat dan? Vakantie en Sunny Amsterdam! De twee raadsleden wilden zelf wel eens ervaren wat Amsterdam de toerist zoal brengt en flaneerden daarom als ‘undercover’ -in de huid van de alledaagse toerist- door de stad. In de tram 16 op weg naar het startpunt roept de intercom de tramhaltes om in het Nederlands en het Engels. En de trambestuurster legt geduldig aan zeker vier passagiers het gebruik van de OV chipcard uit. Het zit wel goed met de service op de Amsterdamse tram!
Voorbereiding is alles, ja zelfs voor ‘undercovers’. Via de site van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) komen de raadsleden te weten dat Amsterdam dit jaar ‘Art City’ is en volgend jaar in het teken staat van ‘Water Sensations’. En verder dat Amsterdam maar liefst vier VVV kantoren rijk is, naar de 7e plaats is gestegen als internationale congresstad en de stijging van hotelbedden in de periode 2001-2006 met 2% ten opzichte van Berlijn (95%) minimaal is .
Amsterdam ‘Art City’ dus. Het VVV op perron 2 is daarom het eerste informatiedoelwit. Eerste indruk: beetje kleine, onopvallende VVV en niet druk. Kredietcrisis? Als Graumans de baliemedewerkster onderwerpt aan een vriendelijk verhoor met de strekking ‘wij zijn toeristen vermaak mij’, wordt Straub door een medewerkster vriendelijk verzocht de winkel te verlaten. Eruit! Moet-ie daar maar niet met een notitieblokje in de hand spontaan argeloze toeristen willen interviewen. Het loopt af met een lachende sisser. De volgende attracties worden ons aanbevolen: de Dam, Hermitage, Nieuwe Spiegelstraat en het Van Gogh Museum. Een behoorlijk ‘kunstpakket’!
Eenmaal buiten is de andere VVV voor het Amsterdam CS aan de beurt. Deze VVV is aanmerkelijk groter heeft een lange balie, computerschermen voor de zelfhulptoerist en volgnummers en dat is wel nodig ook want het is er behoorlijk druk. Kredietcrisis? Mooie nette vestiging alleen kan de zelfhulptoerist niet direct doorklikken naar de website van musea, festival of andere bezienswaardigheid. De keiharde zoemer voor de volgnummers is hilarisch: Straub en Graumans schrikken zich regelmatig het Amsterdamse apelazerus. Zo vergeet je in ieder geval niet wanneer het jouw beurt is. Als het zover is het advies van de allervriendelijkste baliemedewerkster om het Vondelpark, de Wallen, Leidseplein te bezoeken en de grachten aan te doen met een rondvaartocht.
Na de eerste wat onwennige stappen op de Rode Loper van de stad –het stukje CS naar het Damrak- doen de meegebrachte zonnebril, fotocamera en toeristische outfit wonderen: Graumams en Straub zijn namelijk niet meer van echt te onderscheiden en geven zich volkomen over aan de open armen van de stad.
Slenterend over het Damrak hopen we de ‘welkom-teams’ tegen te komen, maar die zien we niet. Geeft niks, het gaat goed! We deinen mee met de etende en kopende mensenmassa die een mens –toerist of geen toerist- bijna doet geloven dat er helemaal geen kredietcrisis is. Niets is natuurlijk minder waar. Rechts van de Rode Loper is er de gebruikelijke horeca met terrasjes, wel leuk maar net echt spannend of bijzonder. In ieder geval laten we ons gewillig meevoeren richting de Dam, waar pal voor het monument tussen de Damduiven en collega-toeristen het tijd is voor een korte pauze.
Dan ‘en route’ richting het Amsterdams Historisch Museum, het Begijnhof, stukje Singel, de Leidsestraat, Leidseplein, Max Euwe plein en Hobbemastraat.
Naast Cobra bij de roodwitte letters ‘I Amsterdam’ op het Museumplein eindigt de voetreis. Zittend aan de rand van het waterkanaaltje is er het aangename zonnetje, verfrissende cola en de werkelijk verrassende rust. Ondertussen ‘regelt’ Straub een interview tussen Graumans en het Stedelijk Museum.
De ‘undercovermissie’ van Straub en Graumans levert de veelzeggende conclusie op: Amsterdam ‘heeft het nog steeds’. De stad straalt rust en positiviteit uit en verdient daarom dubbel en dwars het predikaat ‘tourist-proof ‘ en ‘wereldstad’!