24 mei 2010

Amsterdam veiliger onder Cohen

Met de eerste lijsttrekkersdebatten op radio en tv is de landelijke campagne nu echt van start gegaan. De eerste debatten gingen vooral over bezuinigingen en over de door het CPB doorgerekende verkiezingsprogramma’s. Toch was ook Amsterdam een regelmatig terugkerend onderwerp van gesprek. Zowel Mark Rutte (VVD) als Geert Wilders (PVV) verweten PvdA lijsttrekker Job Cohen dat de stad onder zijn bewind onveiliger zou zijn geworden.

Rutte en Wilders bleken volstrekt niet op de hoogte van de Amsterdamse veiligheidscijfers. Hun verwijt dat de veiligheid in Amsterdam onder Cohen zou zijn verslechterd is absolute nonsens. Als Rutte en Wilders hun debatten wat beter hadden voorbereid – of wat vaker de ivoren torens in Den Haag zouden verlaten – hadden ze kunnen weten dat Amsterdam de afgelopen jaren veiliger is geworden.

Onder leiding van burgemeester Job Cohen verbeterde de subjectieve veiligheid – het veilig voelen – met bijna 25 procent. De objectieve veiligheidcijfers – de daadwerkelijke veiligheid – verbeterde met bijna twintig procent. Het aantal straatroven nam in de periode 2003- 2008 met bijna een derde af.

In vergelijking met 2008 is in Amsterdam het aantal aangiften van diefstal uit box/garage/schuur/tuinhuis (-23%), vernieling (-21%), openlijk geweld (-15%), diefstal uit motorvoertuigen (-10%) en (brom)fietsdiefstal (-8%) gedaald. Het aantal veelplegers is in Cohen’s laatste jaar als burgemeester gedaald van 563 naar 513.

Het aantal harde kernjongeren is ten opzichte van 2008 afgenomen van 585 naar 547. Het aantal door de politie geregistreerde jeugdgroepen daalde van 73 naar 51. Zowel het aantal hinderlijke (van 43 naar 30), overlastgevende (van 19 naar 15) als het aantal criminele groepen (van 11 naar 6) daalde aanzienlijk.

Natuurlijk zijn er nog altijd veel punten van zorg waar we onze ogen niet voor mogen sluiten. Zoals de toename van het aantal woninginbraken en overvallen in 2009. Begin dit jaar nam Cohen een aantal stevige maatregelen als toenmalig hoofd van ‘de driehoek’ – politie, justitie, gemeente – om ook deze vorm van criminaliteit terug te dringen. Deze maatregelen bestonden uit intensieve opsporing, uitbreiding van de ‘plukze-wetgeving’, dna-spray en veiligheidsteams die bijvoorbeeld ondernemers helpen hun zaak beter te beveiligen.

Amsterdam is de afgelopen jaren onmiskenbaar veiliger geworden. Rutte en Wilders doen met hun opmerkingen Cohen ernstig tekort. En niet alleen hem, maar ook al die anderen die zich dagelijks inzetten voor een veilige stad. De kritiek van beiden is te gemakkelijk en toont maar weer eens aan dat zij als representanten van de Haagse kaasstolp ver weg staan van de Amsterdamse realiteit.