15 juni 2011

Amsterdam: in lege kantoren moet je kunnen wonen

Michiel MulderBlij nam Michiel Mulder kennis van de voornemens van Maarten van Poelgeest over de aanpak van leegstaande kantoren. De voorstellen van de wethouder komen grotendeels overeen met de motie die Mulder in januari van dit jaar indiende over de aanpak van de leegstand van kantoren – een motie die overigens gesteund werd door vrijwel de voltallige gemeenteraad.

Van Poelgeest gaat het makkelijker maken om bestaande, leegstaande kantoorruimte te verbouwen tot woonruimte. Nu staan veel kantoren soms al jaren leeg en dat terwijl er in de stad een enorme vraag naar woonruimte is. Dat is niet uit te leggen. Daarom gaat Van Poelgeest, in de geest van de motie van Mulder, zowel juridische problemen uit de weg ruimen en blokkades als regels voor geluidoverlast en milieu versoepelen.

Ook moeten de gemeentelijke toezichthouders soepeler omgaan met hun beoordelingen van tot woningen omgebouwde kantoorruimte. Een ander belangrijk punt uit Mulder’s motie is dat Amsterdam minder strenge welstandseisen aan de dag zal leggen in kantoorgebieden als Amstel III (tussen ArenA en ziekenhuisterrein AMC) en Teleport (bij Sloterdijk). Woonruimten zijn onderhavig aan andere welstandsregels dan kantoren en die regels kunnen dus een belemmering vormen bij ombouw.

Naast dit alles gaat Van Poelgeest aan de slag met een soort ‘datingsite’, een website met de simpele aantrekkingskracht van een datingsite maar dan één die het veel makkelijker moet maken om kantooreigenaren en potentiële gebruikers met elkaar in contact te brengen. Ook komt er een applicatie voor mobiele telefoons die gebruikers eenvoudig en automatisch wijst op mooie leegstaande kantoorruimte.

Om voor iedereen helder en inzichtelijk te krijgen hoe de voorstellen van Van Poelgeest uitpakken, neemt de wethouder ook de suggestie van Mulder over om een makkelijk beschikbaar boekwerkje te maken waarin alles helder wordt uitgelegd.

De originele motie van Michiel Mulder is bijgevoegd en downloadbaar in .pdf-formaat.