21 november 2007

Amsterdam gaat segregatie en leefbaarheid versneld aanpakken

De gemeente Amsterdam gaat haar financiële meevallers vooral steken in armoedebestrijding en het verlichten van de segregatie in de stad. Om probleemjeugd aan te pakken komt bijna 7 mln beschikbaar voor straat- en gezinscoaches en stadsmariniers .

Dat bleek gisteren bij de eerste rechtstreekse presentatie van de Amsterdamse begroting. De tweede woensdag van oktober werd een aardige promotiestunt. De republiek Amsterdam heeft nu ook een Prinsjesdag , aldus burgemeester Job Cohen.

De coalitie van PvdA en GroenLinks heeft meer te besteden dan voorgaande jaren. De belangrijkste sectoren van de Amsterdamse economie (financiën, IT, creatieve industrie en toerisme) draaien zeer goed. De gemeente heeft 5,2 mrd te besteden. Het grootste deel komt van het Rijk, andere belangrijke inkomstenbronnen zijn erfpacht en de overslag in de haven.

De middelen worden het komend jaar benut voor sociaal-economische problemen. Blanken en kleurlingen komen amper met elkaar in contact. Er is een jonge generatie in de stad die absoluut niet mee kan komen. En de achterstand is gekleurd geworden , aldus wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) van Financiën. Een kwart van de Amsterdamse jeugd groeit op in armoede. Volgens de PvdA meer door schulden dan door een laag inkomen.

Verder worden het Leidseplein en Museumplein opgeknapt en gaat in 2009 de Wibautstraat voor 12 mln op de schop. In 2008 volgt een besluit over de ondertunneling van het spoor en de snelweg A10 bij de Zuidas.

Amsterdam gaat de luchtverontreiniging bestrijgen door de parkeertarieven te verhogen en parkeergelegenheid buiten het centrum aan te leggen. Er komt meer ruimte voor openbaar vervoer en de fiets. CDA en VVD lopen te hoop tegen de parkeertarieven. Je maakt geen Amsterdammer wijs dat een parkeertarief van 4 per uur de lucht schoner maakt , aldus de VVD.

Er is 14 mln beschikbaar om Amsterdam in de top 5 van Europese vestigingssteden te krijgen. Het geld wordt onder meer besteed aan een financiële topopleiding als onderdeel van Harvard aan de Amstel .

In december komt de begroting in stemming. Een meerderheid van de gemeenteraad gaat waarschijnlijk akkoord.