24 september 2009

Amsterdam begint campagne tegen hiv-healings

Een spannend gesprek was het, de eerste Homo-HIV bijeenkomst in kerkencentrum de Kandelaar met kerken, homobelangenorganistaties en de gemeente. Aanleiding hiervoor zijn de geluiden dat in bepaalde kerken ‘homo- en HIV-genezingsdiensten’ worden gehouden. Dat is niet alleen een kwalijke zaak maar een reëel gevaar voor de volksgezondheid – die ik met het COC vorig jaar ook heb aangekaart bij minster Klink van volksgezondheid. Met collega wethouder Marijke Vos, stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet en COC voorzitter Dennis Boutkan ging ik afgelopen donderdag het gesprek aan met de kerken.

Bijna alle grote kerken waren vertegenwoordigd. Ze lieten duidelijk weten hun maatschappelijke taak serieus te nemen. ‘A church without a social wing, is not a church’, sprak een van de deelnemers. Dat betekent dus ook dat zij hun maatschappelijke plicht tegenover HIV patiënten oppakken. De functie van religie en gebed als troost en geestelijk medicijn werden benadrukt. En ook het geloof in genezing. ‘Wij geloven in wonderen en in spirituele genezing’, benadrukten de kerken keer op keer in de discussie. ‘Maar wij zijn geen dokters; HIV patiënten verwijzen wij door naar de medische hulp’. Hoopgevende toezeggingen, waarvan ik de uitvoering nauwlettend zal volgen.

Ben ik tevreden? Jazeker. Het is namelijk geen gemakkelijk gesprek om aan te gaan. Er was respect, we spraken mét elkaar in plaats van over elkaar, de kerken nemen hun maatschappelijke functie zeer serieus en hebben mij verzekerd dat iedereen welkom is in de kerk. En we hebben afgesproken om een HIV campagne binnen de kerken te gaan voeren in samenwerking met de GG & GD. Een voorstel voor een campagne met zowel homo’s als kerkleiders op posters vond breed gehoor. Ik zal er nauw op toezien dat de toezeggingen die zijn gedaan ook echt worden nagekomen.

Zijn we uitgepraat? Zeker niet. Dat is simpelweg onmogelijk in twee uur. We zullen zeker nog met elkaar spreken over homoseksualiteit, dat kan en moet steviger. Maar ook over hiv healings, over de praktijk, hoe ga je om met diversiteit binnen je kerk. En ik wil ook dat dit gesprek zich uitspreidt over de stad, niet alleen ZuidOost. U mag mij daar aan houden. Wordt vervolgd.

Freek

De Volkskrant, de Trouw en Het Parool schreven er over.