9 november 2011

Algemene Beschouwingen: begroting Amsterdam geheel herzien

De Amsterdamse begroting gaat wat de Partij van de Arbeid betreft vanaf 2013 geheel op de schop. De prioriteiten moeten opnieuw worden bezien. Daarbij worden heilige huisjes niet geschuwd; alles dient bespreekbaar te zijn, aan zowel de kosten- als inkomstenkant. Doel is het betaalbaar houden van de solidariteit in de stad.

Dit zei PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf in zijn toespraak voor de Algemene Beschouwingen over de begroting van 2012.

Bij de forse bezuinigingsoperaties en hervormingen die ons worden opgelegd vanuit Den Haag wordt tegen de grenzen van het mogelijke binnen de begroting opgelopen. Ingrijpende nieuwe keuzes moeten worden gemaakt.

“Daar schrikken wij niet voor terug,” zegt fractievoorzitter Frank de Wolf. “Nieuwe tijden vragen nieuwe oplossingen. Het volstaat niet langer dat we een paar programmabegrotingen van een paar diensten tegen het licht houden en de kaasschaaf hanteren. Nee, het vereist dat we de héle begroting door het röntgenapparaat halen en zo de stad gereed maken voor nieuwe uitdagingen.”

Om dit te bereiken moet alles bespreekbaar zijn, aan zowel de inkomsten- als de uitgavenkant. “Geen uitgave, geen inkomstenpost, geen sector geen heilig huisje wordt daarbij gespaard”, aldus De Wolf.

Daarnaast vraagt de PvdA het College van Burgemeester en Wethouders een stress test voor Amsterdammers uit te voeren. Dit om te achterhalen wat de effecten van het bezuinigingsbeleid van het kabinet-Rutte zijn. Met die wetenschap kunnen het college en de partijen in de raad het beleid voor de stad effectiever afstemmen.

Lees ook de financiële beschouwingen van financieel woordvoerder Arco Verburg.