25 juni 2009

Algemene Beschouwingen 2009: De Finale

Algemene beschouwingen 2009: de finale

Kozen wij vorig jaar voor de titel ‘de tweede helft’, nu lijkt de term finish of finale passend. Ik sta hier met gemengde gevoelens. Omdat het de laatste in de reeks is van deze bestuursperiode , maar ook de laatste beschouwingen in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer! Na 3 periodes nemen we alweer afscheid van dit jonge stadsdeel. We hebben net de opening van ons kantoor feestelijk gevierd als tastbaar resultaat van een fusieproces tussen Oost en Watergraafsmeer. En in mei 2010 moet het nieuwe stadsdeel met haar organisatie er staan: de fusie van Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer tot groot Oost.

Die fusie, dat willen we niet verbloemen, wordt ernstig betreurd door de PvdA Oost-Watergraafsmeer. Leden van de PvdA in dit stadsdeel, ons bestuur, onze DB-leden en onze fractie hebben zich met kracht verzet tegen de uitkomsten van het rapport Mertens. Keer op keer hebben wij binnen en buiten onze partij gevraagd welk probleem wij hiermee oplossen. Samen met andere partijen uit onze raad hebben we handtekeningen van organisaties en bewoners verzameld tegen deze fusie. Meer dan 1500 handtekeningen hebben we aangeboden aan de diverse fractievoorzitters van de centrale stad. Helaas was dat voor de meeste fracties in de gemeenteraad, en helaas die van mijn eigen partij voorop, geen aanleiding het standpunt te herzien. Het besluit is genomen, we moeten terug naar 7 stadsdelen en ons stadsdeel gaat fuseren met Zeeburg.

Er staat ons dus heel wat werk te wachten. Binnen de verschillende partijen moet er gewerkt worden aan een programma voor het nieuwe stadsdeel, aan kandidatenlijsten, wellicht een nieuw bestuur en cultuur. Ook voor onze organisaties heeft de fusie ingrijpende gevolgen. Functies moeten naast elkaar worden gelegd, er moet een nieuw formatieplaatje worden gemaakt en gekeken worden naar dubbelingen in taken en functies. Dat zal dus gepaard gaan met verlies van fte’s en leiden tot onzekerheid bij onze ambtenaren. Mijn fractie wenst de ambtelijke organisatie veel sterkte de komende periode en gunt eenieder een goede zinvolle nieuwe functie binnen of buiten het stadsdeel.

Terug naar nu. Bij beschouwingen blikken we terug en vooruit. De beschouwingen van 2006, 2007 en 2008 hebben we nog eens uit de kast gehaald. Keer op keer komen dezelfde onderwerpen aan de orde, met hier en daar een accentverschil: een schone en veilige buurt, duurzaamheid, investeren in de jeugd, opkomen voor de zwaksten, uitvoering boven beleid en het betrekken van bewoners. Dat zijn de afgelopen jaren steeds de onderwerpen geweest waar de PvdA het DB op heeft aangesproken. In 2008 hebben we een motie ingediend waarin we het DB criteria meegeven voor het maken van keuzes. U vindt de motie achterin de voorjaarsnota.
Aan deze criteria zullen we dan ook de huidige voorstellen tot bezuiniging die het DB voorstelt, toetsen.

Als we serieus inzetten op het ondersteunen van kwetsbare groepen, kun je bijna niet verkopen dat er een bibliotheek moet sluiten. Juist mensen met een smalle beurs zijn hierop aangewezen, maar ook bewoners die weinig contacten hebben en voor wie een bezoekje aan de bieb een moment van menselijk contact is. En voor kinderen die zich moeten ontwikkelen is lezen belangrijk. Deze bezuiniging wijzen we daarom van de hand.

Vorig jaar spraken wij de volgende woorden uit: “binnen kunst en cultuur en sport kiest de PvdA voor die activiteiten die uitnodigen mee te doen en talenten bij jong en oud aanboren. De buurttheaters, de diverse festivals en de vele sportverenigingen en evenementen dragen hieraan bij. Initiatieven van bewoners die hieraan bijdragen zullen wij ondersteunen, al zullen wij ook daarbij keuzes moeten maken.…”einde citaat.
Wij maken nu de keuze voor de buurttheaters. Met nadruk op samenwerking tussen de 3 theaters en op professionalisering. De ingeslagen weg van de samenwerking tussen Muiderpoort en Pleintheater moet de kans krijgen. Deze bezuiniging gaat wat ons betreft dan ook niet door.

Het DB stelt voor te bezuinigen op opbouwwerk en een buurthuis te sluiten. Wij zien die keuze niet terug in het aanpassen van uw doelstellingen in het logical framework. Gaat u er daarmee van uit dat de doelstellingen binnen welzijn gehandhaafd kunnen blijven?
Jaren hebben wij u verweten te talmen, de keuzes voor u uit te schuiven, nu bent u wel erg voortvarend! Waarom wachten we niet eerst het onderzoek af naar de welzijnsactiviteiten? Waarom kijken we niet eerst naar het slimmer verdelen van de huisvestingsmogelijkheden in ons stadsdeel voor we op activiteiten gaan bezuinigen? Wij waren laatst te gast bij een van de migrantenorganisaties en moeten vaststellen dat sommigen wel erg riant wonen in verhouding tot het aantal activiteiten dat men aanbiedt. Samen ruimtes delen kan tot besparing leiden. Wij verzoeken u dit te betrekken bij uw onderzoek.

U bespaart op het toezicht bij speeltuinen in het stadsdeel. Hoe verhoudt dat zich tot de keuze voor jong en een veilig stadsdeel? Wij vinden dat haaks staan op onze aangenomen motie van een paar jaar geleden op het speeltuinenplan versneld uit te voeren. Veilige speelvoorzieningen maar onveiligheid voor de gebruikers. Dat wijzen we af.

De PvdA wil dus een groot deel van de door het DB voorgestelde bezuinigingen op met name welzijn en kunst en cultuur niet honoreren..

De PvdA is van mening dat juist nu, met de fusie met Zeeburg in het verschiet, wij geen onomkeerbare besluiten moeten nemen t.a.v. het voorzieningenniveau in ons stadsdeel. Wij moeten dat bezien in een groter geheel van de twee stadsdelen. Het nu besluiten dat we bijvoorbeeld een bibliotheek sluiten, lijkt ons niet wenselijk. Dat moeten we samen met onze collega’s van Zeeburg afwegen in 2010. Voor alle duidelijkheid, dat betekent dus niet dat wij enige bezuinigingen op het terrein van welzijn in de toekomst uitsluiten.

Naast de onderwerpen die het DB benoemt, wil de PvdA nog een paar zakenaan de orde stellen..
Huurders maken zich zorgen over het onderhoud van hun woning. Ramen worden dichtgeschroefd, badkamermuren schimmelen en de drempel ligt los. Toch is de woning waterdicht en winddicht. Maar dat is niet wat een huurder van een woning verwacht, hij verwacht woongenot, een goed huis. De PvdA wil dat het stadsdeel actief beleid gaat voeren om verhuurders (corporaties en particulieren) aan te spreken op goed onderhouden en veilige woningen. Van een passief naar een actief aanschrijfbeleid hoort daar wat de PvdA betreft bij. Wij accepteren niet langer dat woningen niet goed onderhouden worden, waardoor renovatie of zelfs sloop uiteindelijk de enige oplossing nog is. Samen met onze coalitiepartners zullen wij hierover een motie indienen.
Deze motie sluit goed aan bij de motie ‘Welzijn voor Welzijn’ die wij in 2007 hebben ingediend waarijn wij oproepen om tot energiebesparing bij bestaande woningen te komen.

Bij een aantal grote projecten hebben we de afgelopen periode grote stappen vooruit gezet. Ik noem Jeruzalem, Parooldriehoek, Oostpoort, Wibaut aan de Amstel. Aan anderen wordt hard gewerkt: Don Boscobuurt, Amstelstation. Participatie van bewoners staat voor de PvdA hierbij voorop. Dat gaat nog niet altijd goed, maar er is duidelijk verbetering. Duidelijke afspraken en kaders vooraf blijft hierbij een uitgangspunt. Bewoners moeten vooraf weten waarover ze wel en waarover ze niet kunnen meepraten. Uiteindelijk neemt de politiek altijd het besluit, en dan kun je jammer genoeg niet alle bewoners tevreden stellen. Ook voor de komende jaren blijft bewonersparticipatie voor de PvdA topprioriteit.

Een van de kerntaken van het stadsdeel is het schoon houden van de buurt. De PvdA heeft haar steentje kunnen bijdragen aan een schoon stadsdeel door en motie uit 2007 waarin wij tot 2010 2 ton extra hebben vrijgemaakt voor de reiniging. Er is geïnvesteerd in adoptieprojetcen en het bewust maken van bewoners over hu eigen rol. Nu de invoer van de ondergrondse containers in het hele stadsdeel bijna gereed is, verwachten wij dat de komende jaren efficiency kan worden behaald bij de reiniging zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Gelukkig heeft het DB de motie De Boer goed uitgevoerd in deze voorjaarsnota. Wij hebben dus een overmaat aan bezuinigingen, waardoor we als raad keuzes kunnen maken. Ook voor 2011 heeft het DB een overmaat ingeboekt. Wij kiezen ervoor vanuit de overmaat en het overschot van 2008 de voorgestelde bezuinigingen voor 2010 te financieren. Bij de vergelijking met Zeebuirg zullen wij ook straks keuzes maken die wellicht vrijval van gelden op termijn zullen opleveren..

Tot slot. Wij kijken terug op 3 succesvolle jaren waarin onze coalitie veel heeft gerealiseerd. Ons DB heeft hard gewerkt om het programakkoord zo goed mogelijk uit te voeren. Zoals u zelf ook stelt, driekwart van de doelstellingen zijn gerealiseerd. We zitten als raad veel meer op het beleid in plaats van op uitvoering. En we hebben meer grip op onze eigen agenda. Mede dankzij de huidige griffier en zijn interim voorganger die ons hebben geleerd onze rol in het dualisme te pakken. Dat was best wennen voor de portefeuillehouders. Maar zo langzamerhand komt er systeem in. We gaan meer werken met doelen en de volgende stap moet zijn dat we, conform eerdere afspraak, elk beleidstuk eindigen met een samenvatting in doelen en middelen.
Het laatste jaar gaan we benutten om de puntjes op de i te zetten. De laatste beleidsstukken af te ronden en ons stadsdeel gereed te maken voor een nieuwe fase. De PvdA fractie vond het een genoegen in uw midden te werken aan de uitvoering van ons programma. Zowel met onze coalitiepartijen als met de oppositiepartijen hebben we samen gewerkt. Dat hopen we ook voor de komende raadsperiode in groot Oost.