28 januari 2010

Afscheid van de strippenkaart

Amsterdam wil de strippenkaart, na afschaffing in de metro, vanaf half april ook in bus en tram afschaffen om over te stappen op de OV-chipkaart. Ik moet eerlijk toegeven dat toen ik dat voor het eerst hoorde ik enigszins verbaasd was. Ik heb altijd een strippenkaart bij me, nog steeds zit er een ietwat verlopen blauwe kaart in m’n portemonnee. Die heeft het toch altijd goed gedaan?

Maar eerlijk is eerlijk, de chipknip is eerlijker, gemakkelijker en veiliger. Als je er eenmaal aan gewend bent (vergeet niet uit te checken!) kunt je met een simpele beweging doorlopen en heb je ook geen gedoe meer met de aanschaf van nieuwe kaarten. Bovendien wordt zwartrijden veel moeilijker, dat zijn vaak diegene die voor de meeste overlast zorgen. Passagiers lastig vallen, rotzooi maken, graffiti noem maar op. Dat is dan verleden tijd. Verder weten we door de OV-chipkaart ook beter hoe mensen reizen met het OV. Daardoor kunnen de aanbieders hun aanbod verbeteren zodat die beter aansluiten bij de wensen van reizigers. Tegen die tijd zijn eventuele problemen voor studenten ook zeker verholpen, en anders mogen die gewoon nog op hun oude kaart reizen tot het geregeld is!

Een ander belangrijk punt, die we altijd als voorwaarde hebben gesteld, is ook dat bij de invoering van de OV-chip de gemiddeld prijs niet duurder mocht worden. Het kan dus wel dat sommige reizen duurder worden, maar daar staat altijd een vermindering van een andere route tegenover. Die voorwaarde wordt streng gecontroleerd door onderzoek. Het onderzoek van de SP, waaruit bleek dat de prijzen 5% gestegen zou zijn, is gebaseerd op een aantal willekeurige ritten die door de stad zijn gemaakt. Dat vindt ik op z’n zachtst gezegd nou niet bepaald representatief, om niet te zeggen stemmingmakerij. Maar de staatsecretaris wil toch onderzoek doen naar de tarieven omdat er in sommige gemeentes klachten zijn dat het wel tot een verhoging heeft geleid. Voor Amsterdam speelt dat niet. We zien niet alleen toe op een naleving van de afspraken, maar hebben ook een van de laagste tarieven van het land. Ik denk dat we er dus wel klaar voor zijn, maar zal mijn blauwe vriend wel missen.