Adviesrapport Commissie Biemond linkse samenwerking

4 juli 2024

In de algemene ledenvergadering (ALV) van 29 januari 2024 is de commissie onderzoek samenwerkingsvorm PvdA en GroenLinks Amsterdam 2026 geïnstalleerd (de Commissie Biemond) met als hoofddoel besluitvorming van de ALV van juli 2024 voor te bereiden over de gewenste samenwerking met GroenLinks tijdens de gemeenteraadsverkiezing van 2026. Dit is onderdeel van de Routekaart naar de Linkse Samenwerking 2026.

De commissie Biemond heeft haar werk tussen maart en juni 2024 verricht en publiceert nu haar eindrapport met daarin het advies. Voorzitter Hendrik Jan Biemond: “We hebben als commissie veel met elkaar en met veel verschillende leden van de PvdA Amsterdam gesproken. Die gesprekken stemmen ons hoopvol. Er is veel gedrevenheid om gezamenlijk te strijden voor een rechtvaardige stad, en dat is in deze tijd hard nodig. Ik kijk uit naar de ALV op 11 juli waarin ons advies besproken zal worden door de leden.”

Voorzitter Toon Geenen: ” “Ik ben blij met dit rapport en dat de commissie zoveel leden heeft kunnen spreken. Dat volledige beeld en het uiteindelijke advies kan nu door de leden goed besproken worden op de ALV van volgende week.”

Op basis van alle informatie die zij in haar onderzoek heeft verzameld, spreekt de Commissie haar voorkeur uit voor de samenwerkingsvariant waarin PvdA en GroenLinks de gemeenteraadsverkiezingen in gaan met één lijst, en één verkiezingsprogramma, en dus één fractie zullen vormen. Daarnaast adviseert de Commissie de Algemene Ledenvergadering haar advies voor te leggen aan de leden in een digitale stemming.

Het volledige adviesrapport is hier te downloaden.

Ook GroenLinks Amsterdam heeft een soortgelijke opdracht uitgezet bij een interne commissie, onafhankelijk van het ledenonderzoek en advies van de commissie Biemond. Het adviesrapport van die commissie is hier te bekijken via de website van GroenLinks.