24 juni 2010

Actieplan tegen homogeweld en antisemitisme

Vandaag heeft PvdA gemeenteraadslid Ahmed Marcouch een initiatiefvoorstel ingediend tegen agressieve discriminatie van homo’s en joden in Amsterdam. Met dit voorstel wil de PvdA gemeenteraadsfractie het homogeweld en antisemitisme in de stad een halt toeroepen. De voorstellen van Marcouch zijn een aanvulling op het eerdere voorstel om lokagenten met keppeltjes in te zetten om zo daders van antisemitisme op heterdaad te kunnen betrappen.

Keppeltjesdag
Marcouch stelt onder andere voor om solidariteitsactiviteiten – zoals een jaarlijkse keppeltjesdag – te organiseren waarmee Amsterdammers zich solidair kunnen tonen met slachtoffers. Bovendien ziet hij graag in elk stadsdeel een plein dat homo’s welkom heet met regenboog vlaggen en etalagestickers. Ook wil hij dat slachtoffers van hate-crimes thuis worden bezocht door de burgemeester en dat scholen worden getoetst op homovriendelijkheid, waarbij de aanwezigheid en het welbevinden van homodocenten maar ook de tolerantie onder leerlingen als indicator gelden. Het is zaak homogeweld en antisemitisme op jonge leeftijd aan te pakken, bijvoorbeeld door modern burgerschap vast onderdeel te maken van de opvoedingsondersteuning.

Mentaliteitsverandering
Ahmed Marcouch: ‘De gemeente Amsterdam moet de allochtone gemeenschappen nadrukkelijk aanmoedigen om in eigen kring confronterende debatten aan te gaan. Er is een mentaliteitsverandering nodig. Opvattingen die in het land van herkomst wellicht geaccepteerd zijn, maar strijdig zijn met universele mensenrechten moeten worden bestreden. We moeten een voorbeeld nemen aan mensen als Mohamed Mallaouch (SSOP) en Fatima Sabbah (Nisa for Nisa) die in Nieuw West er alles aan doen om homogeweld en antisemitisme een halt toe te roepen.