13 november 2006

Aboutaleb: Samira Abbos, een energiek mens

Toen ik bij MTNL werkte, kwam daar een vrolijk meisje binnen. Een stagiair die het één en ander wilde. Die direct de bezem wilde pakken om door het kantoor te halen. De wijze waarop zij betrokken was en is bij de samenleving, was mooi om te zien. Een bom met energie ontplofte daar.

Ik heb haar daarna gevolgd. Ze maakte duidelijk een persoonlijke groei door. De energie bleef, maar werd meer gekanaliseerd. Die stroom aan ideeën, die boosheid, die inzet werden steeds beter ingezet.

Het was altijd leuk om haar even te spreken. Bij debatten overal in de stad kwam ik haar tegen. Praten-praten-praten. Over de islam. Over integratie. Ook daarin groeide ze. Ze kon steeds beter verwoorden wat noodzakelijk was en is in Amsterdam. ‘We moeten met elkaar praten.’

Menigmaal heb ik haar proberen over te halen PvdA’er te worden. Maar ze was journaliste, ze was schrijfster, ze was programmamaakster. Ze gooide het altijd over de boeg van de onafhankelijkheid. Zeker als dagvoorzitter of gespreksleider bij debatten is dat inderdaad handig. Maar dit jaar wilde ze niet meer ‘beschouwen’, maar zelf iets doen.

Ik ben blij dat ze zich nu, met al haar energie, inzet voor de PvdA. Nu in de campagne. En straks in de Tweede Kamer. Met een glimlach zie ik nu al voor me hoe ze daar de kussens op gaat schudden. Samira, maak er wat van.

Ahmed Aboutaleb