4 juni 2007

Aanvullende bijstand voor 'onvolledige AOW-ers'

Uit het rapport ‘Verborgen armoede’ van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat ruim tweehonderdduizend 65-plussers in Nederland op dit moment een onvolledige AOW-uitkering hebben. Maar weinig ouderen maken gebruik van het recht op aanvullende bijstand en komen daardoor onder het bestaansminimum terecht.
Veel allochtone immigranten, vaak als volwassene naar Nederland gekomen, missen jaren in de opbouw van een AOW-pensioen.
Het rapport van het Verwey-Jonker Instituut geeft diverse knelpunten aan waardoor mensen geen aanvraag indienen voor m.n. aanvullende bijstand.
De Sociale Verzekeringsbank weet wie van de 65-plussers niet in aanmerking komen voor een volledige AOW. Uit contacten met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is mij gebleken dat zij over een samenwerkingsconcept beschikt dat het mogelijk maakt de aanvraag voor aanvullende bijstand bij DWI (uitkeringsinstantie voor o.a. de aanvullende bijstand) inwerking te stellen zonder dat de betrokkene hier zelf achterheen moet. Om tot een dergelijke samenwerking te komen zou het college van B&W van Amsterdam DWI opdracht moeten geven. De SVB heeft te kennen gegeven deze samenwerking te willen starten in Amsterdam.
De PvdA fractie in Zuidoost gaat ervan uit dat ook in Zuidoost veel 65-plussers woonachtig zijn die rond moeten komen van een onvolledige AOW zonder gebruik te maken van een aanvullende bijstand. Zij heeft dan ook een motie ingediend om het Dagelijks Bestuur op te dragen het College van B&W een opdracht te geven aan DWI de samenwerking met de Sociale Verzekeringsbank aan te gaan.
De fractie roept de fracties in de Centrale Stad en in de Stadsdelen op het voorbeeld te volgen.

Michel Idsinga