11 maart 2009

Aandacht voor jonge mantelzorgers

PvdA Zuidoost vraagt aandacht voor Jonge Mantelzorgers
Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren die zorgen voor een langdurig ziek of gehandicapt familielid (ouder, broer of zus of ander inwonend familielid zoals opa of oma). Het gaat om thuiswonende kinderen en jongeren met een gezinslid dat lijdt aan:
• Ernstige lichamelijke chronische ziekte(n) of handicap(s)
• Chronische psychiatrische klachten zoals depressie of schizofrenie, en/of
• Ernstige alcohol-, drugs-, andere verslaving.

Kenmerkend is dat deze jonge mensen taken en verantwoordelijkheden hebben die volgens onze huidige maatstaven niet passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. De kinderen en jongeren lopen een verhoogd risico op problemen in hun ontwikkeling. De problematiek van jonge mantelzorgers wordt nog weinig erkend en herkend. Belangrijkste redenen zijn waarschijnlijk de geslotenheid van gezinnen met psychiatrische patiënten, alcoholisten en zieken en gehandicapten. Daardoor blijft de problematiek van jonge mantelzorgers verborgen. Volgens landelijk onderzoek groeit 10 tot 20 % van alle jongeren op met een chronisch ziek familielid of een gezinslid met verslavingsproblemen en zijn daardoor mantelzorger.

Bij jonge mantelzorgers die overbelast zijn of dreigen te raken is vaak sprake van:
– Vermoeidheid, concentratieproblemen en schoolverzuim
– Teruggetrokken gedrag en isolement ten opzichte van leeftijdsgenoten
– Externaliserend gedrag
– Psychosomatische klachten.

De PvdA vindt dat deze jongeren naast waardering voor en erkenning van hun zorgen ook ondersteuning dienen te krijgen. Ook deze jeugd dient zich optimaal te kunnen ontwikkelen en volwaardig te kunnen participeren. Naast leerkrachten kunnen huisartsen, jongerenwerkers, sociaal verpleegkundigen, hulpverleners, mantelzorgorganisaties, belangen- en patiëntenorganisaties jonge mantelzorgers een belangrijke ondersteuning bieden. Een eerste stap in de gewenste richting is een brede informatie- en adviesronde naar: jongeren, scholen, huisartsen, hulp- en dienstverleners, zelforganisaties, maatschappelijke instellingen etc.

Samen met Groen Links heeft de PvdA een motie met een dergelijke strekking ingediend. Een motie die door de gehele raad is aangenomen.

Michel Idsinga