8/8-coach helpt beetje
AMSTERDAM – De intensieve begeleiding van probleemjongeren in Slotervaart laat nog geen grootse resultaten zien. De overlast en criminaliteit zijn wel minder geworden.
Dat zogeheten acht-tot-achtaanpak begon vorig jaar februari. Een groep van 87 jongeren wordt sindsdien van ’s morgens acht tot ’s avonds acht begeleid door jongerencoaches.
De coaches blijven dat tot 1 november doen. Doel is te voorkomen dat de jongeren ‘afglijden’ en te bevorderen dat ze op tijd naar school of andere verplichtingen gaan. De vooruitgang is het duidelijkst op de terreinen overlast en criminaliteit.
Een meerderheid van de jongeren ging daarbij vooruit. Van de 87 jongeren zijn 24 nog wel in aanraking gekomen met de politie of betrapt op hinderlijk gedrag.
Op andere terreinen, zoals onderwijs en zorg,gaat het met een deel van de jongeren beter en met een even groot of groter deel hetzelfde als voor de begeleiding.
Volgens wethouder Jeugd Lodewijk Asscher is de vraag of de aanpak langdurig effect heeft op de jongeren. ”Is het een verandering in hun leven? Dat moet nog blijken.” Hij heeft er wel een ‘positieve indruk’ van.
Asscher wil pas tot een uitbreiding van het project overgaan als er meer bewezen kan worden over het succes van de aanpak. Hij waarschuwt bij voorbaat voor te hoge verwachtingen. ”Bescheidenheid is wel gepast.
We weten dat bij criminele jongeren de recidive hoog is en amper tegen te houden,” aldus Asscher.
Vijf jongeren hebben zoveel baat gehad bij de begeleiding dat ze ‘ontslagen’ zijn. Het kan dan ook zo zijn dat andere instanties de zorg hebben overgenomen.
Zes jongeren haakten af omdat ze niet gemotiveerd waren. Uit het stuk blijkt dat jongeren boven de achttien niet gedwongen kunnen worden mee te doen, omdat ze niet leerplichtig zijn.
De jongste die voor het project werd aangemeld,was vijf jaar oud, de oudste 22.