5 vragen over het bestuursakkoord
1. Is de PvdA tevreden met het bestuursakkoord dat woensdag is gepresenteerd?
Het is een goed akkoord, waarbij nog beter kan worden samengewerkt tussen stad en stadsdelen om de problemen in de stad aan te pakken. Dan denk ik aan de verbetering van de Jeugdzorg, terugdringen van het aantal drop-outs van scholen en aanpak van huiselijk geweld. Op sommige punten kan het akkoord helderder, daar zullen we dan ook voor pleiten. Met name op het gebied van economie zijn de acties weinig concreet.
Inwoners van Amsterdam moeten uiteindelijk gaan merken dat ze sneller en vriendelijker bij de gemeente worden geholpen en dat het toezicht en de regelgeving beter wordt.
2. Als je de krant leest, lijkt het alsof de stadsdelen veel macht inleveren. Is dat ook zo?
Je moet doen wat nodig is om Amsterdam een leefbare stad te laten zijn. Er is besloten om op een achttal onderwerpen met een meerderheid van stemmen te besluiten in de zogenoemde portefeuillehouderoverleggen. Dit zijn overleggen tussen een aantal dagelijks bestuurders van stadsdelen en collegeleden van de centrale stad. Dat zorgt ervoor dat er met meer daadkracht en snelheid kan worden opgetreden. Daar is niks mis mee. In de gemeenteraad of deelraad kan een wethouder of stadsdeelbestuurder nog worden aangesproken.
3. Zal de besluitvorming nu echt slagvaardiger gaan?
Ja, het wordt op een aantal onderwerpen gemakkelijker om met de stadsdelen een gezamenlijk besluit te nemen. Dit bestuursakkoord voorkomt traagheid. Wat nog belangrijker is, is dat uit het bestuursakkoord blijkt dat de bestuurders het in hoofdlijnen met elkaar eens zijn over de aanpak van de onderwerpen.
4. Wat schiet de Amsterdammer hiermee op?
De Amsterdammer wordt beter geholpen door de gemeente. Er is voor alle vragen nu één telefoonnummer, één e-mailadres en één website. Ook worden vergunningen sneller afgegeven en bedrijven krijgen toezichthoudende instanties tegelijkertijd op bezoek in plaats van één voor één.
Daarnaast worden overlastgevende groepen hangjongeren met 50% teruggedrongen, is er straks voor 60% van de dak p- en thuislozen passende woonruimte en begeleiding, zijn er voldoende stageplaatsen en banen voor jongeren, wordt het nieuwe zorgstelsel goed en eenduidig ingevoerd en is er in elk stadsdeel een loket waar je terecht kunt voor alle vragen over zorg.
5. Veel Amsterdammers willen de stadsdelen sowieso opheffen. Hoe staat u daar tegenover?
De PvdA staat voor de stadsdelen. De bestuurders en ambtenaren in de stadsdelen weten goed wat er leeft in het stadsdeel en staan dicht bij de inwoners in hun stadsdeel. Wij hebben hier geen dichtgespijkerde wijken of totaal verloederde buurten waar niemand meer naar om kijkt. Door het stadsdeelsysteem hebben bestuurders en ambtenaren een beter contact met elke wijk, elke buurt en elke straat. Vraag een willekeurige stadsdeelwethouder wat er de afgelopen jaren is gedaan in een willekeurige straat in zijn stadsdeel en hij weet het. Juist door het systeem van stadsdelen wordt er geen gedeelte van Amsterdam vergeten. Er is aandacht voor elke burger. Waar hij of zij ook woont.