16 januari 2009

5 vragen aan de kandidaat-voorzitters PvdA Amsterdam

1. Waarom zijn jullie lid geworden van de PvdA en wat is jullie persoonlijke motivatie om je in te zetten voor de lokale politiek?

Auke: Thuis hadden we het niet breed, maar dankzij de mogelijkheid van een studietoelage heb ik toch kunnen studeren. Ik heb dus zelf ervaren hoe belangrijk de rol van de overheid is om gelijke kansen te scheppen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, werk en onderdak. Ik ben al die jaren op die terreinen actief geweest naast mijn studie, zonder lid van een partij te worden.
Dankzij een aantal stevige discussies met Felix Rottenberg ben ik in 1991 lid geworden van de PvdA. Ik heb gekozen voor de PvdA omdat het een sociaal-democratische partij is, die vindt dat de overheid gelijke kansen voor iedereen hoort te scheppen en die bestuursverantwoordelijkheid durft te nemen om dat voor elkaar te krijgen.

Mijn motivatie om me in te zetten voor de lokale politiek komt voort uit mijn behoefte om concrete dingen voor elkaar te krijgen en dat kan het beste op lokaal niveau. Verder ben ik verslingerd aan Amsterdam. Vanuit mijn Friese geboortedorp wilde ik maar naar één stad: Amsterdam. Nog altijd voelt die stad voor mij als een warme jas.

Michiel: Ik ben lid geworden van de PvdA vanwege haar gedachtegoed: solidariteit, emancipatie, het bieden van mogelijkheden om je te ontwikkelen, ongeacht je achtergrond. Mijn ouders hebben dankzij de inzet van de sociaal-democratie kunnen studeren en konden zo een goede maatschappelijke positie bereiken. Daardoor kon ik een goede start in de samenleving maken. Daar ben ik me van bewust en ik vind het belangrijk dat ook anderen die kansen krijgen. Daarom wil ik me voor de PvdA in de 21e eeuw inzetten.
Mijn persoonlijke motivatie om me voor de lokale politiek in te zetten is dat ik een bijdrage wil leveren aan de stad. Politieke partijen hebben een belangrijke rol bij het betrekken van burgers bij hun stad. Door het organiseren van debat en meningsvorming, door te volgen wat er in de samenleving gebeurt, door mensen te activeren en te inspireren en door bekwame en goed in de stad gewortelde vertegenwoordigers af te vaardigen. Voor een goed functionerende lokale democratie is het nodig dat politieke partijen goed functioneren. Ik wil daar als voorzitter een bijdrage aan te leveren.

2. Jullie vinden het allebei belangrijk dat de Amsterdamse PvdA leden betrokken worden bij het maatschappelijk debat. Welke concrete plannen hebben jullie om te zorgen voor meer participatie van leden die iets voor de partij willen betekenen?

Auke
: De afgelopen jaren ben ik regelmatig benaderd door PvdA-leden die iets wilden doen op lokaal of landelijk niveau. Ik wil samen met de andere bestuursleden de deskundigheden en wensen in onze achterban van partijleden gaan inventariseren en vervolgens met die leden zo concreet mogelijke afspraken maken over wat ze kunnen gaan doen. Een van de mogelijkheden daarvoor is het regelmatig via internet raadplegen van een vast ledenpanel.

Bij het stimuleren van de participatie van leden denk ik o.a. aan:
– het vragen van leden die daarvoor voelen, om op te treden als begeleider/coach/klankbord voor raadsleden en deelraadsleden;
– het vragen van leden met een bepaalde deskundigheid, om adviezen of notities op te stellen voor fracties op lokaal, landelijk of Europees niveau;
– het laten doen van onderzoek voor het opsporen en uitdiepen van bepaalde knelpunten en het uitbrengen van rapporten daarover met concrete aanbevelingen om de situatie te verbeteren.

Michiel: Allereerst wil ik leden in staat stellen zelf belangrijke maatschappelijke kwesties te bespreken. Door ruimte te geven aan hun ideeën en initiatieven. Als je laat zien dat je als bestuur open staat voor initiatieven van onderop, komen die er vanzelf. Ik wil beter samenwerken met de vele netwerken en samenwerkingsverbanden in de partij. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende vrouwennetwerken die zeer actief zijn, het homonetwerk, de Jonge Socialisten. Hierin zijn veel leden actief die vaak niet naar de reguliere ledenvergaderingen gaan. Door meer samen te doen, bereik je meer leden.
Verder ondersteun ik van harte de initiatieven van het landelijk partijbestuur om leden meer invloed te geven. Bij de afgelopen Politieke Ledenraad was het bijvoorbeeld mogelijk om via internet live te stemmen over bepaalde stellingen die daar werden besproken. Op deze manier kun je veel meer leden bij debat en meningsvorming betrekken, ook in Amsterdam.

3. Hoe gaan jullie er, samen met de andere leden van het bestuur, voor zorgen dat het ledental van de PvdA in Amsterdam groeit?

Auke: Een van de mogelijkheden die ik daarvoor zie, is het organiseren van debatten die de aandacht trekken. Ik stel me debatten voor met een open sfeer die ook voor niet-leden interessant zijn. De PvdA hoort zich te manifesteren als een partij waar door de beste deskundigen concrete voorstellen worden ontwikkeld op lokaal en bovenlokaal niveau en die door onze gekozen vertegenwoordigers tot uitvoering worden gebracht.

Michiel: Het begint met te laten zien dat je er als partij toe doet. Door als bestuur aansprekende activiteiten te organiseren, door relevante onderwerpen te bespreken en door toegankelijk te zijn. In een positieve en ontspannen sfeer.
Verder zie ik in de stad een nieuwe generatie jongeren opstaan, die politiek geïnteresseerd is. Vaak zijn ze maatschappelijk actief in buurt, vereniging of andere organisaties en willen ze iets bereiken. Deze jongeren wil ik gericht benaderen en laten zien welke mogelijkheden de partij biedt om maatschappelijk actief te zijn en je persoonlijk te ontwikkelen. Ten slotte vind ik dat we meer aandacht moeten besteden aan de leden die onze partij hebben verlaten. Ik heb diverse oudgedienden, leden die zich vaak jarenlang voor de partij hebben ingezet, de PvdA zien verlaten. Dat vind ik zorgelijk. Ik wil weten wat hun redenen zijn, zodat we niet dezelfde fouten maken bij nieuwe leden en wellicht ook weer enkele weten terug te winnen.

4. Wat is de belangrijkste opdracht voor de PvdA in Amsterdam voor de komende jaren?

Auke: Zeker met het oog op de kredietcrisis, de klimaat- en energiecrisis is het hard nodig dat we concrete samenhangende voorstellen ontwikkelen om vanuit een sociaal-democratische visie ervoor te zorgen dat iedereen in Amsterdam ongeacht kleur of afkomst gelijke kansen heeft op werk, onderwijs, onderdak enz. Een stad waarin iedereen zich thuis voelt. Dat is de belangrijkste opgave voor de partij in de komende jaren. Daardoor kan de PvdA weer een aantrekkelijke partij worden om lid van te worden of op te stemmen.

Michiel: Bruggen bouwen. Amsterdam dreigt een verdeelde stad te worden. Aan de ene kant een welvarend, gezond, veelal wit Amsterdam met toegang tot goed onderwijs en optimaal profiterend van wat de stad aan voorzieningen biedt. Aan de andere kant een Amsterdam waar armoede heerst, de toegang tot goed onderwijs en andere voorzieningen beperkt is en het perspectief ontbreekt. In mijn stadsdeel Bos en Lommer zie ik die twee werelden op elkaar botsen. Er verschijnen hier steeds meer hippe cafés. Maar de voedselbank groeit ook.
De komende economische tegenwind zal de tegenstellingen alleen maar versterken. De grote uitdaging van de komende jaren is om die te overbruggen en ik vind dat de PvdA daarin het voortouw moet nemen. Dat is een buitengewoon moeilijke opgave, maar de PvdA is altijd een partij geweest die mensen van alle rangen en standen en gezindten verzamelt rond een gezamenlijk ideaal van emancipatie, verheffing en ontplooiing. In Amsterdam hoort iedereen de kans te krijgen om mee te doen en om zich met de stad verbonden te voelen.