3. Zorg en Maatschappelijke Ondersteuning – programakkoord
De komende jaren staat de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) hoog op de agenda. De centrale opgave is om de zorg toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden voor alle Amsterdammers. Het College streeft er naar om de compensatieplicht zo in te vullen dat tenminste dezelfde zorg en dezelfde kwaliteit kan worden geboden als in het oude stelsel.
De kosten van de uitvoering moeten minimaal zijn, zodat voldoende zorg bij de Amsterdammer terecht komt. Terwijl de centrale stad zorgt voor regie, samenhang en coördinatie, komt de uitvoering dicht bij de Amsterdammers in de stadsdelen te liggen. Onderdeel van de WMO is het recht op een persoonsgebonden budget. Extra aandacht gaat uit naar ouderen en mensen met een functiebeperking.
De maatschappelijke opvang wordt de komende vier jaar verder verbeterd, door uitbreiding van de opvang, verbetering ketenaanpak en maatwerk bij het bieden van hulptrajecten. Onze ambitie is om in 2010 alle dak- en thuislozen en verslaafden een persoonsgericht aanbod en onderdak aan te kunnen bieden. Cliënten uit het ISD-traject krijgen in de nazorg opvang aangeboden. Onderzoek moet uitwijzen welke specifieke inloop- en opvangvoorziening nodig is voor verslaafde en dakloze vrouwen. Er komt een gezondheids- en expertisecentrum voor prostituees.
Het college maakt zich bij het Rijk sterk voor het uitbreiden van het experiment met de heroïneverstrekking.
Doorstroom van slachtoffers van huiselijk geweld uit de opvang naar een reguliere woning wordt verbeterd. Melding en afhandeling van huiselijk geweld moet goed geregeld zijn.
Voor ons staan kinderen op de eerste plaats. Het is van belang dat Amsterdamse kinderen leren weerbaar te zijn. Voorlichting op het terrein van alcohol, roken, drugs en voeding dragen daar aan bij. Doelgroepgerichte seksuele voorlichting moet het aantal dragers van soa’s, tienermoeders en slachtoffers van loverboys verminderen.
De Ouder en Kind centra in de stadsdelen signaleren problemen in de opvoeding van kinderen en ondersteunen bij die opvoeding. De mogelijkheden om opvoedingsondersteuning verplicht op te leggen worden onderzocht.
Een deel van de Amsterdamse jongeren zwerft door problemen thuis op straat en ondervindt veel moeilijkheden om weer een normaal bestaan op te bouwen. Problemen bij het verkrijgen van een postadres of een woning, zijn daar voorbeelden van. Samen met deze jongeren gaan wij op zoek naar oplossingen voor de deels bureaucratische problemen.