17 januari 2017, om 20:00, pakhuis De Zwijger

Bijeenkomst ‘Eerlijk werk in Amsterdam’

Ieder jaar bezoeken 17 miljoen mensen de stad Amsterdam. Dagjesbezoekers, internationale toeristen. Een enorm aantal. Uit de cijfers blijkt dat er ongeveer 60.000 medewerkers in de toeristenbranche werkzaam zijn.

Bezoekers zorgen dus voor werkgelegenheid en een bloeiende toeristische sector. Maar niet iedere Amsterdammer plukt evenredig de vruchten van dit economisch succes. In de Amsterdamse toeristen- en horecabranche wordt hard gewerkt. De omstandigheden zijn echter niet altijd ideaal: te vaak zijn banen in de toeristische sector op oproepbasis, met lange werkdagen en tegen lage lonen. Daarnaast zijn er ook misstanden te betreuren. Schoonmakers die minder dan het minimumloon betaald krijgen. Barmedewerkers die overuren niet betaald krijgen. Te lange uren en onvoldoende werkzekerheid. Maar ook hotels die tegen dumpprijzen schoonmaak inkopen. Of wat te denken van slechte arbeidsvoorwaarden op riviercruiseboten waarvan er steeds meer Amsterdam aandoen.

Wat ons betreft stelt Amsterdam hogere eisen aan duurzaam en sociaal verantwoord toeristisch ondernemen. Er wordt alleen zaken gedaan met ondernemers die echte banen, goede stages en eerlijke salarissen en werktijden bieden. Bij de vernieuwing van het hotelbeleid is op voordracht van de PvdA Amsterdam een motie aangenomen, waarbij nieuwe hotels alleen een vergunning krijgen als ze voldoen aan voorwaarden van goed werkgeverschap.

Amsterdam is in veel opzichten een ideale stad: sociaal, vrijzinnig, tolerant en ondernemend met een prachtige, monumentale binnenstad en een unieke mix van wonen, werken en recreëren. Een stad waar mensen graag zijn, voor korte of langere tijd. Maar het succes van de stad bijt zichzelf in de staart. De toenemende toeristenstroom zet de leefbaarheid van Amsterdam onder druk. De prognose van 30 miljoen bezoekers en toeristen die Amsterdam in 2025 zullen bezoeken, bijna een verdubbeling van het huidige aantal, maakt de discussie over de toekomst van de stad urgent. Het kantelpunt van de drukte is al lang bereikt. Een van onze 7 uitgangspunten van het toerisme in Amsterdam is: ‘Zorg dat iedereen mee profiteert’.

De fractie van de PvdA Amsterdam organiseert in navolging van het Druktedebat in de Balie een tweede debat over de gevolgen van Drukte en toerisme voor de stad.

We gaan in gesprek met werkgevers en werknemers. Hoe is de situatie op de werkvloer? Hoe zorgen we dat de werksituatie concreet verbeterd? Hoe geven werkgevers het goede voorbeeld? Is er voldoende toezicht? Wat moet de rol van de stad zijn?

Locatie & Datum

De bijeenkomst zal dinsdag 17 januari  a.s. gehouden worden in Pakhuis de Zwijger.

Inloop 19.30 en aanvang 20.00-22.00, duur 2 uur.

Sprekers:
– Gijs van Dijk (vice-voorzitter FNV, #5 kandidaat kamerlid PvdA)
– Clemens Flink (CFO The Good Hotel)
– Bart Drenth (voorzitter MKB Amsterdam)
– Bea van den Bosch (Programmamanager FNV Horeca)
– Dennis Boutkan (gemeenteraadslid PvdA Amsterdam)
– Kristina van der Molen (voorzitter FNV Jong)

Moderator:
Martijn de Greve

Meld je aan op: