19 oktober 2009

Paddoverbod opnieuw ter discussie

Het paddoverbod blijkt niet de oplossing om het probleem van gebruikende jonge toeristen te stoppen en moet daarom zo snel mogelijk weer worden afgeschaft. Dat liet PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester afgelopen week aan NU.nl weten. Vijf vragen aan woordvoerder Peggy Burke.

1. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester wil dat het paddoverbod zo snel mogelijk weer wordt afgeschaft, omdat het niet de oplossing blijkt om het probleem van gebruikende jonge toeristen te stoppen. Mee eens?

Natuurlijk ben ik het daarmee eens. Wat wij al vermoeden is waarheid geworden: alles is nu ondergronds met alle gevaren die daarbij horen. Daarnaast is er een duidelijke opmars van andere drugs zoals LSD en GHB, veel gevaarlijker spul. Dit is bovendien een Amsterdams probleem dat nergens anders in het land speelt. Ik heb er ooit een opiniestuk over geschreven (klik hier).

2. Uit cijfers blijkt dat 95 procent van de ambulances uitrukt voor jonge buitenlandse toeristen die aan combigebruik – alcohol en drugs – doen. In 2008 beschikte u al over deze cijfers?

In 2007 en 2008 beschikten wij hier in Amsterdam over deze cijfers. Het ging zelfs in 98% van de gevallen om buitenlandse toeristen, waarvan 60% mannen onder de 25, die zich eerst suf blowen, daarna zichzelf lam zuipen om vervolgens aan de paddo’s te gaan. Tja dan gaat er wel eens iets helemaal mis in die hoofden.

3. Heeft de minister wel geluisterd naar de bezwaren uit Amsterdam?

Nee de minister heeft de bezwaren van Amsterdam en experts naast zich neergelegd. Typisch voorbeeld van Haagse bemoeienis met een probleem waar zij geen ander antwoord op hebben dan verbieden. Frustrerend!

4. Wat stelt u voor om het aantal incidenten terug te dringen?

Zolang het verbod staande houdt hebben wij geen mogelijkheden om incidenten terug te dringen, maar het plan van Cohen op advies van experts was volgens mij de enige juiste oplossing. Verkoop die paddo’s met een pasjessysteem, waardoor jonge buitenlandse toeristen in het weeekendje Amsterdam niet kunnen kopen.

5. Verwacht u dat het paddoverbod zal worden opgeheven?

Ik zou echt hopen van wel, maar de ervaring leert dat zulke verboden weer met heel veel moeite worden opgeheven. Toch wil ik de hoop niet opgeven.