19 oktober 2009

Burgers onder de Burgers

Omvang en herkomst wapenbezit is bekend
De omvang van het wapenbezit in Zuidoost was bij de driehoek bekend. Veertien van de twee en twintig schietincidenten zijn inmiddels opgelost. Vier schietincidenten zullen niet worden opgelost omdat het slachtoffer en ook de dader onbekend zijn. Het oplossen van de schietincidenten wordt bemoeilijkt omdat dader en slachtoffer elkaar dikwijls kennen. De slachtoffers zijn bij de politie geen onbekenden. Zij komen vaak meervoudig voor in de politiedossiers.

Dit zijn een paar belangrijke uitspraken die de burgemeester, justitie en politie deden tijdens hun bezoek aan de stadsdeelraad op 15 oktober 2009. In een verklaring had de raad van Zuidoost de driehoek uitgenodigd om als het bevoegd gezag de volksvertegenwoordiging van Zuidoost te informeren over hun beleid n.a.v. de schietincidenten. Het stadsdeel zelf, de raad en het dagelijks bestuur, hebben immers zelf geen bevoegdheid en geen macht om op te treden tegen wapenbezit, wapenhandel en wapengeweld. Dat is de exclusieve bevoegdheid van de burgemeester en de hoofdofficier van justitie en in het verlengde van die twee de politie.

Dat de driehoek bekend was en is met een omvangrijk wapenbezit in Zuidoost is opmerkelijk. Wapenbezit leidt bijna onvermijdelijk tot het gebruik van die wapens. Het instrument dat nu tegen het wapenbezit wordt ingezet is preventief fouilleren. Het voornemen is het preventief fouilleren verder te perfectioneren. Het wapenbezit in de nachtkastjes wordt daar echter niet mee aangepakt. Juist waar wordt aangegeven dat slachtoffers en daders elkaar kennen duidt dit erop dat het wapenbezit zich vooral in netwerken voordoet. Deze netwerken worden niet bloot gelegd met preventief fouilleren. Het in kaart brengen van dergelijke netwerken biedt meer kansen op fundamenteel resultaat. Waarbij preventief fouilleren natuurlijk als aanvullend instrument zeker gecontinueerd moet worden. Uit televisiespots blijken bewoners niet langer bereid om het wapenbezit en de schietincidenten te dulden. Omdat bewoners in het algemeen goed weten waar de misstanden in hun woonomgeving zich bevinden, zijn deze goede partners bij het in kaart brengen van de netwerken en om het wapenbezit binnen die netwerken te bestrijden. De bekendheid en de werkzaamheid van ‘Meldt Misdaad Anoniem’ kan hier een belangrijke rol in spelen. Bewoners die wapenbezit willen melden moeten er van overtuigd zijn dat zij op bescherming kunnen rekenen.

De officier gaf aan de potentiële doelgroep in kaart te gaan brengen. Het aantal partners waarmee wordt samengewerkt wordt uitgebreid. Vanuit de bovenstaande visie zullen de bewoners nadrukkelijk ook zelf bij die partners gerekend moeten worden. De officier van justitie gaf verder aan dat Zuidoost op korte termijn zal merken dat er in Amsterdam een veiligheidshuis is gevormd. Een veiligheidshuis coördineert de signalering en de aanpak repressie en zorg van risicogevallen. Een zeer breed pallet van instellingen en organisatie zowel van de kant van de repressie als van de kant van de zorg is daarbij betrokken. Elders in Nederland zijn met het veiligheidshuis al goede ervaringen opgedaan. De minister van BZK wil een landelijk dekkend netwerk van veiligheidshuizen.

Waar wapens zijn, moeten deze wapens ook verkregen zijn. Volgens de politie wordt het wapenbezit vooral veroorzaakt door wapenhandel van de kant van criminele organisaties waarbij vooral Joegoslavische criminelen betrokken zijn. Dit betekent dat de politie de wapenhandel in beeld heeft. Dit geeft de verwachting dat de wapenhandel in Zuidoost op korte termijn opgerold zal worden en daarmee het wapenbezit en het daaruit volgend wapengebruik zal afnemen.

De burgemeester heeft beloofd over ongeveer drie maanden opnieuw naar Zuidoost te komen om de raad van Zuidoost te informeren over de bereikte resultaten en over aanvullende beleidsmaatregelen van het bevoegd gezag.

Lourens Burgers