28 september 2009

Marcouch opent suikerfeest in homocafé

AMSTERDAM – Moslimhomo’s vierden vrijdagavond op hun eigen manier het einde van de ramadan. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch uit Slotervaart opende het Suikerfeest in Club Havana in de Reguliersdwarsstraat.

Slechts het zoete welkomsthapje aan de deur herinnert de bezoeker aan het einde van de ramadan. Op de dansvloer dansen en zoenen moslimhomo’s uitbundig op de muziek. Marcouch kijkt tevreden de zaal in. ”Een leuk feestje,” zegt de stadsdeelvoorzitter uit Slotervaart met een grote glimlach.

De PvdA-bestuurder opent deze avond het Suikerfeest voor moslimhomo’s in Club Havana in de Reguliersdwarsstraat. Hij wordt vergezeld door Miloud Bouzrou, het PvdA-deelraadslid uit Slotervaart dat eerder dit jaar tegen zijn homonota stemde.

Vanavond wil Marcouch onderstrepen dat moslimhomo’s het recht hebben homo én moslim te zijn. ”Ik heb Marcouch net even een handje gegeven,” zegt Said, moslim en homo, lachend. ”Het is goed dat hij opkomt voor homoseksualiteit. Voor jongeren zoals ik is het veel moeilijker uit de kast te komen.”

Said hoopt dat de komst van Marcouch dit langzaam zal doen veranderen. ”Een Nederlandse jongen kan al op zijn vijftiende zeggen dat ie homo is, moslimjongeren onderdrukken die gevoelens veel langer vanwege de familie. Dit is voor mij de eerste keer in deze club. Ik ben 25 en ga pas drie maanden uit in dit soort clubs.”

Het feest in Club Havana is georganiseerd door het Arabische homocafé Habibi Ana. Niet alleen vanwege het feestje, maar ook om een duidelijk statement te maken. ”Het is voor het eerst dat we dit speciaal voor moslimhomo’s organiseren,” zegt de initiatiefnemer. ”Daarom hebben we Marcouch uitgenodigd. Ik hoop dat het een succes wordt, bijna alle kaarten zijn van tevoren gereserveerd.”

Aan de deur is het even voor twaalven in elk geval een drukte van belang. En hoewel een jongen zich voor de club beklaagt over de oude mannen die hij in de rij ziet staan, wordt de toon in de club vooral gezet door jonge moslimhomo’s.

Arif is daar ook één van: moslim én homo. ”Een heel goed initiatief, dit feest. Ik ben zelf Turks, en ik weet dat het voor Nederlands-Turkse homo’s heel moeilijk is uit de kast te komen. Als je ervoor uitkomt, krijg je problemen met je familie; je wordt zo het huis uitgezet. Daarom is het belangrijk dat we homoseksualiteit onder moslims bespreekbaar maken.”

In april presenteerde Marcouch om die reden ‘een homonota’, waarmee Slotervaart als eerste stadsdeel de homo-emancipatie actief stimuleert. Marcouch pleit daarin onder meer voor een homobar in zijn stadsdeel, omdat de opvattingen over homoseksualiteit daar ‘muurvast zitten’.

De nota werd hem niet door iedereen in dank afgenomen, want bij de stemming in de deelraad stemden PvdA-partijgenoten Miloud Bouzrou en Hassan Kattouss tegen.

”Dat was een taxatiefout,” zegt Bouzrou nu op de dansvloer van Club Havana. ”Ik ben nooit tegen de nota geweest, maar ik maakte me zorgen over de uitvoering. Het moest wat mij betreft meer in stapjes gebeuren, maar nu ik zie dat het goed gaat, is mijn terughoudendheid verdwenen.”

Marcouch: ”De discussie is gelukkig op gang gekomen. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. In Slotervaart verwijten veel moslims me nog steeds dat ik de discussie ben begonnen.”

Dit artikel verscheen eerder in het Parool. Zie ook het item op AT5.