22 september 2009

Vragen over weigering Atoomstroom

Schriftelijke vragen aan Wethouder Vos inzake de weigering van energieleverancier ‘Atoomstroom’ op de manifestatie in Amsterdam voor elektrisch vervoer.

Amsterdam, 22 september

Aan het College van Burgemeester en Wethouders,

Op 20 september, de autovrije zondag werd er op de Albert Cuypmarkt een manifestatie gehouden, ’Electric Avenue’ georganiseerd door het Bureau Luchtkwaliteit van de gemeente Amsterdam. Dit Bureau heeft besloten een leverancier van stroom uit kerncentrales, Atoomstroom’ geen stand te geven op de markt.

Atoomstroom stelt door het stadsbestuur expliciet te zijn geweerd van deelname, na een aanvankelijke toezegging. De reden zou zijn dat het Amsterdamse bedrijf met kerncentrales opgewekte elektriciteit verkoopt, „iets dat de gemeente niet maatschappelijk verantwoord vindt”.

“Nuon en Essent hullen de stad in kolendampen en draaien de burgers een poot uit met te dure stroom”, stelt directeur Sjef Peeraer van Atoomstroom geïrriteerd. „Zij worden vervolgens door de gemeente naar voren geschoven om mooi weer te spelen op de Albert Cuyp. En Atoomstroom heeft het nakijken.”

De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten: „Duurzame energie is wind, water, zon en biomassa, zogenaamde ’renewables’. Kernenergie is niet volledig duurzaam; de grondstof is eindig en het probleem van het restafval is niet opgelost. Om die reden is Atoomstroom meegedeeld dat ze voor dit onderwerp geen stand mogen inrichten.”

Aan de ‘Schoon Vervoer Tour’, een rondrit met elektrische voertuigen, kon het energiebedrijf wel gewoon meedoen. Dat was in handen van de onafhankelijke stichting ‘Opgewekt.nu’.

Het is niet de eerste keer dat Atoomstroom in aanvaring komt met de gemeente. Eerder al is het energiebedrijf verboden om deel te nemen aan de website over luchtkwaliteit van de gemeente.

Atoomstroom.nl is geregistreerd bij de Geschillencommissie, registrant nummer 1276, en heeft leveringsvergunning voor elektriciteit, toegekend door de Energiekamer op 1 oktober 2008 (besluit 102552_1/48).

Op grond van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de Gemeenteraad heeft ondergetekende de eer, namens de fractie van de PvdA, de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1. Heeft de gemeente in eerste instantie een toezegging gedaan aan Atoomstroom om aan deze manifestatie mee te mogen doen? Zo ja, waarom is de gemeente teruggekomen op deze toezegging aan Atoomstroom?

2. Heeft de gemeente aan Atoomstroom laten weten dat deelname aan een toertocht georganiseerd door een onafhankelijke organisatie, ‘Opgewekt Nu’, ongewenst was? Zo ja, waarom heeft de gemeente dat gedaan, terwijl de toertocht georganiseerd werd door een onafhankelijke organisatie?

3. Is de Wethouder het met mij eens dat Atoomstroom een erkende energieleverancier is? Zo ja, waarom wordt atoomstroom op een andere manier behandeld dan energieleveranciers, die gebruik maken van kolen (de grondstof is eindig en de CO2 uitstoot is groot)?

Het lid van de gemeenteraad,

P. Burke